Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Zpátečnický starý muž - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kardinál Dominik Duka si od komentátora britského listu The Independent nedávno vysloužil označení „zpátečnický starý muž z východní Evropy“. Byla to reakce na Dukův rozhovor pro Lidové noviny, v němž dle komentátora Duka zesměšňoval papeže Františka, když označil papežovu nedávnou cestu na ostrov Lesbos za pouhé gesto vůči uprchlíkům.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Což o to, český kardinál může mít na uprchlickou krizi jiný názor než papež. Pokud jde ale o přívlastek „zpátečnický“,  The Independent to docela trefil. Duka je konzervativec, ale nikoli západního střihu. Kdysi podporoval skandály zmítanou vládu Petra Nečase – a z té doby pocházejí i jeho výroky o „ochlokracii“, tedy o vládě lůzy, když komentoval tehdejší protivládní protesty.

Uzavřel také velmi úzké spojenectví s Václavem Klausem a udržoval ho i v době, kdy Klausova popularita strmě padala. V roce 2012 mu dokonce umožnil, aby pronesl jeden ze svých protievropských projevů na svatováclavské pouti, přičemž Dukovy názory s těmi Klausovými v mnohém rezonovaly.

Duka musí být ve své funkci českého primase i pragmatikem, což vysvětluje i jeho dobré vztahy se současným prezidentem Milošem Zemanem. Církev koneckonců usiluje o navrácení velkých majetků. A i když svého už dosáhla schválením zákona o církevních restitucích, v případných majetkových kontroverzích neuškodí mít mocné politiky na své straně.

Problémem je, že tato Dukova politika naprosto postrádá morální rozměr, a není tudíž jasné, jak by mohla k církvi přitáhnout nové mladé lidi. Když se katolický intelektuál a kněz Tomáš Halík nedávno vyjádřil kriticky na adresu současného Hradu a plédoval za větší otevřenost k běžencům, Česká biskupská konference přispěchala s prohlášením, že Halík prezentoval jen svoje názory. Duka to pak hájil.

V nastalé názorové přestřelce Halíka podpořil kardinál Miroslav Vlk, který si možná uvědomuje to, co Duka přehlíží. Česká katolická církev sice možná brzy bude velmi bohatá v přepočtu majetku na počet svých členů, protože v církevních restitucích je této organizaci, která má dnes okolo 800 tisíc členů (a to zdaleka ne všech aktivních) vracen majetek, který využívala k „obsluze“ nějakých osmi miliónů členů před tím, než jí byl konfiskován.

Ale zároveň je zřejmé, že s tímto primasem v čele může skomírat tempem ještě rychlejším, než bylo zaznamenáno v posledních sčítáních lidu, kdy se počet členů církve od rou 2001 do roku 2011 snížil o 40 procent. Možná ale Dukovi o nové členy, zejména mladé, ani nejde. Jde o firmu, kterou vede, a o její prosperitu.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám