Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Klausův institut kličkuje kolem Apačů - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Institut Václava Klause (IVK) vydal před několika dny prohlášení podepsané blízkým spolupracovníkem Klause Ivo Strejčkem, v němž podpořil vznikající projekt Alternativy pro Česko (ApČ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Je prý už dlouho zřejmé, že stále větší části občanů naší země není lhostejný současný stav společnosti, že se cítí ohroženi, ale přitom postrádají odpovědný, solidní a spolehlivý politický subjekt, který by se jejich obav ujal. Jelikož je prý zbytečné hledat takový subjekt v rámci současného politického uspořádání, musí vzniknout alternativa k němu.

Tou je podle prohlášení IVK nově se rodící Alternativa pro Česko. IVK doufá, že ApČ strhne pozornost občanů ČR stejně, jako se to podařilo v Německu Alternativě pro Německo (AfD).

Prohlášení mnohé překvapilo, protože ve formování Apačů, jak se ApČ začalo neformálně říkat, hraje roli i zakladatel Bloku proti Islámu Martin Konvička. Ten se nedávno rozešel ve zlém s hnutím Úsvit, s nímž jeho uskupení chtělo spolupracovat. Je také trestně stíhán za podněcování k nenávisti vůči skupině osob a omezování jejich práv a svobod.

Klaus, který se už od Konvičky a jeho názorů dříve rezolutně distancoval, byl podle médií rozhořčen tím, že právě Konvička chce spolu s dalšími lidmi založit českou verzi AfD. Hrozí prý diskreditace této značky.

Zdá se, že IVK hraje s veřejností jakousi rafinovanou hru. Podle vyjádření jeho pracovníků byl prý text z pera Ivo Strejčka špatně interpretován médii. Strejčkem podepsané prohlášení prý vůbec nemělo za cíl podpořit ApČ, jakkoliv Strejček musel dobře vědět, že Konvička nadále sedí v přípravném výboru Apačů. Prohlášení prý chtělo uvítat probuzení nemalé části občanů, kteří hledají nové politické subjekty, které by reprezentovaly jejich názory na situaci v Evropě.

Nejpravděpodobnější vysvětlení tohoto zdánlivého myšlenkového chaosu v IVK zní, že Václav Klaus a jeho spolupracovníci chtěli veřejnosti sdělit, že mají o značku ApČ nemalý zájem. Když to dáme do souvislosti s Klausovými odmítavými stanovisky ke Konvičkovi, možná chtěl IVK přípravnému výboru Apačů i veřejnosti dát na vědomí, že Klaus by se v celém projektu rád angažoval, ale je třeba si vybrat mezi ním a Konvičkou.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám