Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Babiš, Zeman a Česká televize – Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle prezidenta Miloše Zemana je Česká televize hlásnou troubou strany TOP 09 a měla by se zestátnit. Jestli někomu nyní cukají koutky v návalu smíchu, měl by se ukáznit. Prezident dolních deseti miliónů, jehož moudrost přesahuje naše chápání, to totiž myslel vážně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

Zúčastněné strany se vyjádřily zde a zde, k tomu netřeba nic dodávat. Osobně nevidím důvod, proč by měla být Česká televize hlásnou troubou zrovna TOP 09. Vždyť o této straně se roky vyprávěly vtipy, jak kromě drahých plomb nemá žádný program. Za koncesionářské poplatky získávají občané nejen zpravodajství, ale také pořady, které by se komerčně nevyplácely. Veřejnoprávní televize je také základem solidní demokracie. To ví i Zeman, takže se zdá, že to prostě řekl jen tak.

Prezident má totiž vzácný dar, který mnohokrát popsali jeho příznivci i odpůrci. Je jím umění rozpoznat, co chce jeho publikum momentálně slyšet. Negativem jeho génia je příležitostná nutnost vysvětlovat zpětně významy a výroky. Kupříkladu památná disputace, zdali nositele Nobelovy ceny Jásira Arafata přirovnal k Hitlerovi, nebo ne. Génius Zemanovy mysli také ubírá volný čas tiskovému mluvčímu Ovčáčkovi, který stále marně hledá článek Peroutkův. Včera tedy prezident zřejmě cítil nutkání zahrát čtenářům Parlamentních listů noty jedné ze svých oblíbených písní. Její název zní „Skladba o novinářích“.

Prezident má funkci podle ústavy v zásadě ceremoniální. Má především v zahraničí reprezentovat politiku, kterou určuje česká vláda. Na domácí scéně má pravomocí jen několik a moc zákonodárná mezi nimi není. V zásadě by tedy jeho vyjádření nejen směrem k televizi šlo brát jako řeči, které se nemají jak realizovat. Takže by nad vším šlo lehce mávnout rukou.

Pokud by se však okamžitě nepřidal ministr financí a místopředseda vlády Andrej Babiš. Ten šéfuje straně coby firmě a zákonodárné aktivity může vyvíjet jedna radost. Podle něj je nápad na zestátnění televize moc dobrý. Protože by lidé prý ušetřili, jelikož by se televize platila ze státního rozpočtu. To se ale pan ministr financí zmýlil. Peníze, které jeho ministerstvo spravuje, nejsou totiž jeho. Jsou veřejné, tudíž občanů, a tak by občané platili úplně stejně, ne-li více. To musí pan Babiš vědět.

Celé extempore zavání předvolebním bojem a utužením spojenectví. Pánové zapomněli, že se původně neměli rádi. Ještě v roce 2011 prohlašoval Zeman o Babišovi, že „je nedůvěryhodný”. V roce 2013 se Babiš svěřoval se svou podporou Karlu Schwarzenbergovi. „Miloš Zeman je pro mne nejhorší volba, protože představuje éru, od které jsme se chtěli s odchodem Václava Klause odtrhnout.“ Teď se Babiš a Zeman kamarádí jedna radost. Čapí hnízdo sem, televize tam. Ale ani z tohoto mraku jen tak pršet nebude.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

Jakékoli pokusy zestátňování veřejnoprávních médií, včetně rušení koncesionářských poplatků, jsou nyní předem odsouzeny mít na sobě nátěr výparů vůní hradních květin. Možná je to propočítaný plán, možná jen kouzlo nechtěného. Na Kavčích horách by však Zemanovi rozhodně měli poděkovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám