Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Příklad Roberta Fica - Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na východ od českých hranic se odehrává poučný experiment. Současný slovenský premiér postavil svoji kampaň na jednoduchém heslu „Chráníme Slovensko”. Aby nikdo nezůstal na pochybách, říká všude, kudy chodí, před kým. Je to před uprchlíky, kterých je na Slovensku několik desítek. Originalita spočívá v tom, že se nejedná o žádnou okrajovou či novou populistickou stranu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

Ficův boj proti hrozbě, která není v zemi přítomná, nabývá pitoreskních tvarů. Do jaké míry, naznačuje několik vtipů kolujících po zemi na východ od českých hranic. Fico se prý vyjádří k situaci zdravotních sester a učitelů, kteří jsou na Slovensku v permanentní stávkové pohotovosti, ve chvíli, kdy se kolem nich nachomýtne první uprchlík. A do země nepustí žádný cizí element, kromě evropských fondů. Fakt je ten, že učitelům například vzkázal, že s nimi bude mluvit až po volbách.

Jako by však jeden vnější nepřítel nebyl málo, vyvolil si ještě dalšího. Západ Evropské unie s německou kancléřkou Merkelovou v čele. Státy vstřícné vůči uprchlíkům podle něj učinily chybu ve své humánnosti a snaze pomoci potřebným. Navíc se snaží Slovensku diktovat a poučovat ho o humanitě. A nechtějí stavět ploty.

Jeho dalším cílem je Řecko. Stát, který český premiér Sobotka označil za „otloukánka“ Evropy, protože trpí za dvě krize, které nezpůsobil. Ekonomickou a migrační. Nápad z jeho a maďarského pera premiéra Orbána postavit plot (podle Maďarů rovnou zeď) na severních hranicích Řecka a ponechat Řeky svému osudu se na západě zdál jako hudba z jiné planety.

Vyjádřili se proti němu snad všichni. Šéfem Evropské komise počínaje přes prezidenta EU Donalda Tuska a kancléřkou Merkelovou konče.

Někteří přední západní politici využili příležitost a bez obvyklých diplomatických kudrlinek sdělili svůj názor. Státy východní Evropy by se podle nich mohly stát „odpadlíky“. V minulosti obdržely solidaritu, když jejich občané prchali v dobách železné opony do kapitalistické ciziny. Následně pomoc při transformaci svých ekonomik a v neposlední řadě evropské fondy. A kdo solidaritu dostává, má ji také oplácet.

Přesto však vzkaz Slovákům z Prahy zazněl. Jejich neohrožený ochránce se nyní chystá na summit do Bruselu. Lze očekávat, že bude ještě hlasitější, protože preference jeho strany klesají. Ficův volební výsledek bude poučením. Pokud se Ficovi podaří vyhrát v podstatě čistě díky protiuprchlickému sentimentu, budou v pokušení i další evropské strany. Včetně těch nyní plujících v hlavním politickém proudu. A plány na ekonomickou prosperitu, školství a zdravotnictví mohou jít vykonávat činnost charakteristickou pro kluziště.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám