Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Babišova aura a iniciativa zdola

Právo, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Po první informaci to působilo děsivě. Domažlická živnostnice Petra Fenclová ve čtvrtek večer ostře kritizovala v České televizi záměr vlády, respektive ministra financí Andreje Babiše zavést elektronickou evidenci tržeb. V pátek dopoledne k ní přišla neoficiální kontrola z úřadu práce a sociálního zabezpečení. Když na nápadně nenápadnou úřednici Fenclová udeřila, zjistila, že na výzvědy byla poslána kvůli jejímu vystoupení v televizi.

První, co člověka napadlo, byla souvislost s Babišem. Ani ne v té rovině, kterou ministr financí logicky popřel: „Snad i malé dítě pochopí, že je úplně šílené si myslet, že bych v noci po skončení pořadu kontaktoval ministryni Marksovou z ČSSD, která má ten úřad v gesci, aby v Domažlicích hned druhý den ráno její úřad někoho kontroloval.” Šlo o něco jiného.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová jednání ředitele domažlické okresní správy sociálního zabezpečení, který poslal kontrolu na živnostnici, odsoudila: „Samozřejmě to byla hloupost. Není to v pořádku... Stalo se to čistě náhodou. Byla to jejich iniciativa, kterou nechápu. Nic takového po nich nikdo nechce.“

Přízrak Miroslava Štěpána, který se na chvíli s chechtotem a pomrkáváním vynořil v mé paměti, zase zmizel. Štěpán totiž na jakémsi krátce předlistopadovém srazu funkcionářů vydal po hlasování, při němž se jeden člověk zdržel, okamžitý pokyn, aby ho zjistili. Jenže co je nakonec děsivější – nabroušený papaláš, anebo iniciativa zdola?

Je člověk na nižším stupínku státní hierarchie papalášovou aurou natolik uhranut, že vyrazí na zteč proti jeho veřejnému kritikovi, protože se domnívá, že brání nejen člena vlády, ale třeba i zájmy státu před rozkladnými živly?

Byl-li to naopak jen momentální nápad, protože v pátek po ránu nebylo na úřadě nic důležitějšího na práci, pak patří dotyčnému omluva a zapamatování za originální přístup k plnění povinností.

Na druhou stranu by se to nestalo, nebýt ovzduší hledání vnitřního nepřítele, které ve společnosti panuje mnoho desítek let. Po listopadu ho tvůrčím způsobem rozvíjelo mnoho politiků. Babiš nepřekoná mistra v oboru Miloše Zemana, ale i jeho neustálé nářky nad kmotry, kteří ho pronásledují, a vykutálenými politiky, kteří mu ubližují, mají svou sílu a kouzlo. Živnostnice Fenclová má ostatně stejnou krevní skupinu, jen střílí do jiné branky: „Rétorika, s jakou vláda uvádí elektronickou evidenci tržeb v život, mi silně připomíná padesátá léta.“

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Takže jsou v novinách otiskovány rezoluce tisíců pracovních kolektivů proti živnostníkům s provoláním „psům psí smrt“? Na popsané nálady a skutky platí známé: Koho chce bůh potrestat, zbaví ho rozumu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám