Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Dopis s navržením opatření ke zlepšení

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

„Vážený pane vicepremiére, ministře, předsedo, drahý šéfe!

Dovolil jsem si osobnější oslovení, protože se počítám do četné skupiny, možná bych měl říct rodiny Vašich stoupenců. Leží mi na srdci naše věc, aby bylo líp. Proto Vám píšu raději bez uvedení jména. Mluvím ale jménem všech slušných občanů této země, kterých jsem se zeptal.

Jako inženýr volím formu bodů.

1. Primátorka Prahy za naše hnutí v nedávné době pronesla výroky. Mám je takto zdokumentované: „Za stav na tunelu Blanka může asi nějaký debil.“ Posléze svůj výrok upřesnila: „Chci se omluvit za to minulé vyjádření, že za stav tunelu Blanka může debil. Já jsem zjistila, že je tam podstatně více debilů, kteří za to můžou.“

2. Na sociální síti Twitter zveřejnila primátorka Krnáčová obrázek čehosi orientálního s nápisem: „Tohle jsem dostala od honorárního konzula Srí Lanky, prý ,na zahánění debilů‘.“ Na konci byl umístěn znak, zvaný v současné hantýrce jako smajlík, v této podobě: :-).

3. Dále jsem zachytil informaci, že primátorka zaslala do novin obálku jakési knihy s názvem, promiňte mi ten výraz, Spiknutí kokotů. Že je to prý „příručka k orientaci v pražské politice“.

4. Předesílám, že nemám sebemenší pochybnosti, že naše primátorka to prostě zařídí. Jenže nesmíme zapomínat, že ještě nevlastníme všechny noviny, rádia a televize. Za sebe dodávám bohužel. A když víme, že novináři, kteří nejsou u nás, pracují v žoldu kmotrů, politiků z parlamentní žvanírny a rozvracečů lidovědemokr... promiňte kapitalistického zřízení ze superlumpenkavárny, může být vše použito proti nám. Proti Vám, drahý šéfe.

5. Upozorňuji jako občan: při bližším zkoumání připomíná obrázek údajně ze Srí Lanky... ani nebudu psát co, pane vicepremiére. Uprostřed je předmět podlouhlého tvaru a na něj z obou stran těsně navazují dva předměty kulatého tvaru. Umíte si představit, jakou nenávistnou kampaň, nebál bych se slova štvanice, rozpoutají proti nám, proti Vám nepřátelská média za pomoci odkazu pseudovědecké veličiny, která se shodou okolností narodila v Příboře, kde ani nejsme zastoupeni v zastupitelstvu (náhoda? Nemyslím!)? Jak nám, Vám bude, když budete číst titulky, že primátorka všude vidí... však víte co.

6. Zcela nezištně proto navrhuji, aby se hledala nová, čerstvá krev na místo této primátorky. Já jsem například dělal léta v různých funkcích, ale kdyby hnutí zavelelo, zvládl bych i ministra kultury. Zvažte to, vážený pane předsedo, milý šéfe. Kdybyste byl svolný, mé jméno Vám určitě zjistí Kobra.

S pozdravem Ať žije říše Andreje Babiše!

Váš oddaný obdivovatel.“

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám