Hlavní obsah

Andrea Kvasnicová: Evropská móda už proniká na Slovensko

– BRNO

Slovenská móda se dostává do evropského standardu. Přestože jsou Slováci konzervativnější než Češi a hůř přijímají nové trendy, rozdíly v celé Evropě se v módě začínají stírat, řekla vítězka soutěže Top styl designer Andrea Kvasnicová.

Článek

Ocenění pro nejlepšího mladého návrháře získala v úterý na mezinárodních veletrzích módy Styl a Kabo, porota její kolekci Dimenzo vybrala z prací osmi návrhářů. 

Slovensku chybí mladí návrháři

Češi jsou podle novopečené princezny módního návrhářství uvolněnější a dokážou lépe přijmout výstřelky. "Slovensko už se ale také postupně začíná dostávat do evropského normálu," míní. Slovensku však zatím chybí dostatek mladých návrhářů, kteří by mohli módní hladinu v zemi rozčeřit. 

Nové osobnosti se začínají pomalu objevovat. "Bratislavská škola výtvarných umění funguje dostatečně dlouho," vysvětluje Kvasnicová, která je posluchačkou tamního Ateliéru oděvního designu. Pro kolekci v zimním semestru se inspirovala slovenským folklorem. 

Slovensko a tradice jsou nevyčerpatelná témata, ale návrhář nemůže být inspirován stále tím stejným, tvrdí. Kvůli každé nové práci potřebuje tvůrce proniknout do toho, čím se zabývá. "Když jsem dělala folklor, zkoumala jsem oblast po oblasti," popsala. 

Kolekce Dimenzo: inspirace velkoměstem

Ke kolekci Dimenzo inspiroval Kvasnicovou ruch velkoměsta, modely jsou určeny pro jízdu na skútru. "Když jsem sama jezdila, dávala jsem ruku do větru a zkoušela, jak fouká," popisuje přípravu před svou poslední prací. 

Dimenzo je výhradně dámská kolekce. Na dámské módě se dá podle návrhářky víc vyžít, pánská je omezena střihy a formou, navíc ženské tělo je inspirativnější než mužské. Přesto ve své chystané kolekci s několika pánskými modely počítá. Na její realizaci v úterý v rámci Top styl designer získala 150 000 korun a veřejnosti ji předvede na srpnových veletrzích Styl a Kabo. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám