Hlavní obsah

Žena přijde o luxusní kabelku, neměla na ni povolení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Perth

O luxusní kabelku z krokodýlí kůže v hodnotě 26 tisíc australských dolarů (422 tisíc korun) přijde žena, která ji dovezla do Austrálie bez patřičného povolení. Tamní pohraniční úřady ji zabavily v Perthu a nyní ji podle zákonů zničí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Australská ministryně životního prostředí Sussan Leyová incident označila za „drahou připomínku“ toho, že si lidé mají vyřídit potřebné dokumenty – povolenka by ženu vyšla na 70 australských dolarů (1130 korun).

Žena si pro módní doplněk francouzské značky Saint Laurent zajistila exportní povolenku z Francie podle úmluvy CITES, která se zabývá ochranou ohrožených druhů volně žijících živočichů; dokumenty k dovozu do Austrálie však opomněla.

Přísná kontrola

Za porušení australských zákonů ohledně obchodování s výrobky z volně žijících zvířat hrozí maximální trest deseti let za mřížemi a pokuta až 222 tisíc australských dolarů (3,6 milionu korun). Podle úřadů však jediným trestem pro ženu bude, že přijde o částku, kterou za luxusní zboží zaplatila.

Výrobky z krokodýlí kůže je možné do Austrálie přivézt, podléhají však přísné kontrole skrze CITES. „Všichni si musíme dát pozor na to, co kupujeme na internetu, protože omezení obchodu se zvířecími výrobky je zásadní pro dlouhodobé přežití ohrožených druhů,“ dodala Leyová.

Reklama

Výběr článků

Načítám