Hlavní obsah

Zelenoocí Číňané ze zapadlé vesnice mohou být potomky ztracené římské legie

Novinky, Jakub Kynčl
Li-čchian

Nedávno provedené DNA testy nevyloučily spekulaci, že by mohli být zelenoocí Číňané z vesnice Li-čchian potomky ztracené římské legie. Mnoho tamějších obyvatel nese typové charakteristiky běžné pro západní civilizace. Někteří z nich mají zelené oči či dokonce blonďaté vlasy. Právě tato skutečnost vedla vědce k domněnce, že jde o potomky ztracené římské legie, která se usadila v této oblasti.

Článek

Nové DNA testy potvrdily dřívější spekulace, téměř dvě třetiny obyvatel vesnice Li-čchian nesou stopy bělošského původu. Tyto výsledky přidaly váhu teorii, podle které může být založení této vesnice úzce spojené s legendární ztracenou armádou římského generála Marca Crassa.

Crassus byl poražen Parthy v roce 53 před naším letopočtem a byl popraven nedaleko dnešního Íránu. Jsou však známé příběhy, podle kterých bylo zajato 145 římských vojáků, kteří putovali regionem po celé roky. Domněnku spojení Římanů s vesnicí Li-čchian poprvé vyslovil oxfordský profesor Homer Dubs v padesátých letech 20. století.

Osvojili si nápady římských vojáků

Dubsovou teorií bylo, že členové římského vojska se v oblasti začali živit jako žoldáci a postupovali směrem na východ. To by podle něj vysvětlovalo, proč Číňané o 17 let později začali používat vojenskou formaci ve tvaru rybí šupiny. Domníval se, že část Římanů se dostala do dnešního Uzbekistánu a připojila se k vojevůdci Hunů v boji proti čínské dynastii Chan.

Podle oxfordského profesora byla formace ve tvaru rybí šupiny reakcí na známou římskou "želvu", kterou tvořil válečný šik chráněný štíty nejen po stranách, ale i z vrchu. Dubs si dal dohromady příběhy se záznamy války Hunů a Číňanů a navíc připojil i legendu o ztracené armádě Marca Crassa. Dohromady mu vyšlo, že vše odpovídá tomu, že by občané vesnice Li-čchian mohli být jejich potomky.

Odpůrci teorie: moc vyvozování, málo faktů

Jeden z obyvatel vesnice Cchaj Ťun-nian (38) má jasně zelené oči a nikdo mu neřekne jinak než Říman Cchaj. Na něm jsou stopy bělošského původu jasně patrné.

I nedaleké hrobky poskytují důkazy o tom, že zde opravdu Římané mohli žít. V jedné z nich byl totiž pohřben člověk, který měřil zhruba dva metry, což je výška, které dosahovali někteří Římané, ale ne tamější obyvatelé. Odpůrci této teorie však tvrdí, že bylo místo nedaleko populární obchodní stezky, po které chodili lidé nejrůznějších národností, včetně středomořských národů. Dodávají také, že Dubs příliš mnoho závěrů pouze "logicky vyvozoval".

Reklama

Výběr článků

Načítám