Hlavní obsah

Žák si troufl opravit Putina v dějepise a byl pokárán. Kreml se ho zastal

Kreml se ve čtvrtek zastal žáka, který si troufl při zahájení školního roku a lekci dějepisu s prezidentem Vladimirem Putinem, vysílané v přímém televizním přenosu, opravit chybný údaj od hlavy státu. Ředitelka školy následně vytkla školákovi „drzost“.

Foto: Profimedia.cz

Putin při setkání se studenty ve středisku Okean ve Vladivostoku. Nikanor Tolstych je zcela vpravo s tváří částečně ozářenou světlem.

Článek

Spor se týkal tzv. velké severní války, kterou vedlo Rusko za cara Petra Velikého proti Švédsku. Podle Putina trvala sedm let, zatímco žák správně uvedl, že ve skutečnosti se válčilo v letech 1700 až 1721, tedy 21 let. Putin hned žákovi poděkoval za opravu.

„Jsme přesvědčeni, že nikdo dítě nevyloučí (ze školy), a tím spíše dítě tak talentované a s takovými znalostmi. Nebyla to žádná drzost,“ prohlásil ve čtvrtek před novináři prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov.

Kreml podle něj nesdílí stanovisko ředitelky školy, která podle médií označila chování žáka za „drzost vlastní mládí“ a za projev nezkušenosti ve styku s důležitými lidmi. Žák měl podle ní projevit skromnost a neopravovat prezidenta; skromnosti se však naučí až věkem.

Putin dostal od ruské dívky z Ivanova nabídku k sňatku

Koktejl

„Rozhodně s ředitelkou školy nesouhlasíme a doufáme, že chování žáka nepodrobí kritice,“ řekl Peskov podle agentury TASS. Mluvčí připomněl, že sám Putin často opravuje jiné ohledně přesnosti a správnosti faktů. Putin má sice „skutečně fenomenální znalosti o dějinách“, ale vždy je připraven vyslechnout upřesnění, ať z úst dítěte, či specialisty. „Chlapec je chlapík! Doufáme, že ho nikdo kritizovat nebude,“ prohlásil mluvčí Kremlu.

Peskov sice nevyslovil jméno chlapce, ale podle listu Kommersant si prezidenta troufl opravit Nikanor Tolstych. Deník zažertoval, že každopádně Nikanora nepošlou do vyhnanství dále než za polární kruh do Vorkuty; do tamní školy č. 35 totiž Tolstych dochází.

Reklama

Výběr článků

Načítám