Hlavní obsah

Záhadný utažský monolit zmizel

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Poprask kolem objevu záhadného předmětu uprostřed utažské pustiny je nejspíš u konce. Agentura BLM (Bureau of Land Management), která se stará o veřejná místa, v sobotu oznámila, že kdosi dílo odnesl, patrně v noci z pátku na sobotu. Možná i proto, že monolit, jehož přesné umístění se tajilo, stihlo vypátrat několik nadšenců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tajemný monolit v Utahu brzo našli první nadšenciVideo: Reuters

 
Článek

BLM bezprostředně po objevu zahájila vyšetřování, kdo monolit na místo dal, protože jakákoliv instalace uměleckých objektů na pozemek patřící státu bez předchozího povolení je nezákonná. „Je to ilegální bez ohledu na to, z jaké planety pocházíte,“ uvedla napůl v žertu.

Mnohým totiž záhadný objekt připomínal monolit z legendárního Kubrickova díla 2001: Vesmírná odysea. Mimozemský monolit měl hrát hlavní úlohu v pozvedání lidstva na novou úroveň inteligence. Představa, že by mimozemšťané ve snaze o pozvednutí lidstva narazili na úředního šimla, dodala utažskému monolitu satirický nádech.

Foto: Bureau of Land Management Utah

Záhadný monolit už fanoušci na původním místě nenajdou.

Jak a kam utažský monolit zmizel, není jasné. Agentura BLM uvedla, že s monolitem nijak nemanipulovala. Případ však jeho zmizením pro agenturu končí. „Objekt je považován za soukromé vlastnictví. Nevyšetřujeme zločiny týkající se soukromého vlastnictví, a proto jsme případ předali místnímu šerifskému úřadu,“ uvedla agentura v prohlášení.

Za zmizením může kromě snahy vyhnout se vyšetřování stát i přílišná zvědavost. I když se úřady přesné místo, kde se monolit nacházel, snažily utajit, povedlo se ho několika nadšencům objevit. Jeden z nich pak souřadnice místa sdílel na sociálních sítích.

Jako Vesmírná odysea. Pilot odhalil v pustině záhadný monolit

Koktejl

Je jasné, že se o monolit v pravém smyslu slova nejednalo. Výrazem monolit se označuje sloup či pilíř z jednoho kusu kamene. Označení se však používá i pro jednolité objekty složené z jiných materiálů.

Tříhranný utažský monolit byl složen z hliníku a nejednalo se o jediný kus, ale o tři stěny, které k sobě byly přinýtovány.

Reklama

Výběr článků

Načítám