Hlavní obsah

Zachráněné mládě sovy se během pár týdnů změnilo k nepoznání

Obrovskou proměnu sovy pálené pozorovali dobrovolníci v záchranné stanici divoké zvěře v anglickém městě Aylesbury v hrabství Buckinghamshire. Na začátku si nebyli jistí, zda osiřelé čerstvě vylíhlé mládě dokáže přežít, během 11 týdnů jej ale mohli bez obav vypustit zpět do volné přírody, píše Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Sova pálená, ilustrační foto.

Článek

Dle informací britského deníku bylo mládě sovy v době záchrany pouze několik hodin staré. V záchranné stanici Tiggywinkles Wildlife Hospital to prý byla nejmladší a nejmenší sova, o jakou kdy tamní dobrovolníci pečovali.

Ti se nejdříve strachovali, zda malý pták dokáže přežít, nakonec ale byli svědky procesu, kdy se z mláděte bez peří stala dospělá a silná sova.

„Takhle mladé ptáky je nesmírně těžké odchovat. Po dvou dnech u nás to s ním vypadalo bledě, byl velmi slabý a báli jsme se, že to nezvládne. Následující den jsme si ale mohli oddechnout, protože začal nabírat na síle,” svěřil se mluvčí záchranné stanice.

Ochranáři osvobodili sovu zaseknutou v želvě

Koktejl

„Rozhodli jsme se ho pojmenovat Ollie po Oliveru Twistovi, protože je to sirotek a byl docela chamtivý – neustále chtěl víc a víc jídla,” vysvětlil paralelu mezi sovou a hlavním hrdinou z románu anglického spisovatele Charlese Dickense.

Po osmi týdnech důsledné péče Ollie vyrostl a rovněž mu narostlo peří, díky čemuž mohl být přemístěn do venkovní voliéry a pomalu začít s létáním.

A o další tři týdny později už byl natolik silný, že byl připraven na přesun do volné přírody. „Chybí nám, ale víme, že nyní si užívá život v divočině, kam patří,” uzavřel mluvčí stanice.

Reklama

Výběr článků

Načítám