Hlavní obsah

Zabavená ruská jachta za miliardy připlula do San Diega

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Superjachta ruského oligarchy Sulejmana Kerimova, která byla zabavena minulý měsíc na Fidži na žádost amerických úřadů, připlula v pondělí do přístavu v kalifornském San Diegu.

BEZ KOMENTÁŘE: Zabavená ruská superjachta připlula do San DiegaVideo: KGTV, AP

 
Článek

Jachta dlouhá 106 metrů a nesoucí jméno Amadea má dle odhadů cenu 300 milionů dolarů (zhruba 7 miliard korun). Sulejman Kerimov, kterému jachta patřila, má blízké vazby k Vladimiru Putinovi i k čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi. Není tedy divu, že se tento člen Rady federace Ruska ocitl na sankčním seznamu hned v první vlně.

Že se Západ bude o jeho majetek zajímat, bylo Kerimovovi jasné od začátku. Okamžitě po vypuknutí války na Ukrajině 24. února jachta, která se tou dobou nacházela v mexických vodách, vypnula automatické informační systémy ve snaze vyhnout se zadržení.

Fidži zabavilo jachtu ruského oligarchy

Amerika

Nakonec ji zadrželi na žádost amerických úřadů 13. dubna na Fidži. Odtud následně putovala na Havaj a odtud vyrazila do přístavu v San Diegu. „Po cestě dlouhé přes 8000 kilometrů Amadea zakotvila bezpečně v San Diegu, kde bude do té doby, než propadne státu a bude prodána,“ nastínilo další osud lodi ministerstvo spravedlnosti ve svém prohlášení.

Superjachta Amadea byla dokončena v roce 2017. Pojme až 16 cestujících a její chod obstarává 36 členů posádky. Jako každá superjachta je i Amadea vybavena obřím bazénem či heliportem. Amadea se rovněž pyšní rozsáhlou zimní zahradou na nejvyšší palubě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám