Hlavní obsah

Z brněnské zoo uprchl pavián

BRNO

Z brněnské zoologické zahrady uprchl ve čtvrtek před 14:00 pavián. Jedná se o samce vzácného poddruhu dželada. Zvíře uniklo poté, co pravděpodobně kvůli technické závadě vypadl zdroj napájející elektrickým proudem ohradník u výběhu, který dželady sdílejí s paovcemi hřivnatými.

Článek

Zvíře se tři hodiny pokoušeli odchytit chovatelé, jejich úsilí ale bylo marné. Oznámili to ředitel zoologické zahrady Martin Hovorka a mluvčí městské policie.

Pavián podle Hovorky poté, co vypadl zdroj napájející ohradník, rychle zjistil, že má cestu na svobodu volnou. Chovatelé se jej prý pokoušeli zadržet, ale neuspěli.

Samec Heiko se dostal asi půl kilometru od zoo na území přiléhající k letišti v brněnské městské části Medlánky. Záhy chovatelům ukázal, že jeho dopadení nebude jednoduché. Zvířeti se podařilo několikrát prchnout z obklíčení. Pavián si při tom počínal tak, že jej veterinář nebyl schopen zasáhnout šipkou z narkotizační pušky.

Nepomohlo ani to, když chovatelé se strážníky vytvořili rojnici, do níž přizvali i přihlížející novináře. Zvířeti se i přesto podařilo znovu uprchnout.

Po 17:00 představitelé zoologické zahrady rozhodli, že zvíře nebudou odchytávat s využitím více osob. Pavián je podle odborníků vystresovaný a potřebuje čas, aby se uklidnil.

"Budeme i nadále na místě, ale v podstatě v omezeném počtu. Pokud se nám dželadu nepodaří přes noc odchytit, uspořádáme ráno větší akci," doplnil Hovorka. V okolí medláneckého letiště budou v noci hlídkovat také strážníci. Podle chovatelů je pavián plachý a neměl by nikomu ublížit.

Tři samce vzácných dželad získala brněnská zoo před dvěma roky. Dželady pocházejí z hor Etiopské vysočiny, kde žijí na travnatých svazích a skalách až do výšky 3500 metrů nad mořem. Jsou to společenská zvířata, vytvářejí tlupy čítající až 500 jedinců.

Dželady se obvykle živí trávou, plody rostlin, kořínky a drobnými živočichy. Dorůstají do výšky až 70 centimetrů. V divočině žije asi 50 000 dželad, které trpí ničením životního prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám