Hlavní obsah

Vzácné setkání se sedmnáctimetrovým vorvaněm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozorování vorvaňů obrovských není oproti pozorování jiných velryb právě nejjednodušší. Pod vodou tráví velice dlouhou dobu, jsou schopni se dostat do velké hloubky a urazit bez vynoření dlouhé vzdálenosti. O to větší radost měla posádka výletní lodě, která se se sedmnáctimetrovým obrem setkala u pobřeží Kalifornie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U kalifornského pobřeží se objevil mohutný vorvaňVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Eric Martin, biolog a hlavní akvarista Roundhouse Aquarium z kalifornského města Manhattan Beach, minulou středu pečlivě naslouchal podvodním zvukům za pomoci zařízení, které sestavil z umělohmotného nádobí a plastových trubek.

Voda je zejména kvůli motorům nákladních lodí brázdících oceán velmi hlučným místem, Martin ale díky svým zkušenostem dobře ví, co v kakofonii ruchů hledat: výrazné cvakání typické pouze pro jednoho podmořského tvora – ohroženého vorvaně obrovského.

Vorvani učili jeden druhého, jak se chránit před velrybáři

Koktejl

„Myslím, že ho mám,“ mohl Martin zahlásit minulou středu poté, co posádka složená z výzkumníků strávila hledáním vorvaně u pobřeží mezi Catalinou a County Orange víc než půl dne.

Pozorovat vorvaně, který se vynoří z vody, je vzácnost. Tito nádherní obři tráví pod vodou typicky kolem čtyřiceti minut, ovšem bez nadechnutí dokážou vydržet i hodinu a půl. A za tu dobu mohou urazit velké vzdálenosti a potopit se až do hloubky více než dvou kilometrů.

Vorvaní nej:
Ze všech tvorů mají nejtlustší kůži. V nejširších místech na zádech a hlavě dosahuje tloušťka vorvaní kůže (bez tuku) zhruba 40 centimetrů.
Ze všech savců se dokážou potopit nejhlouběji.
Mají největší mozek ze všech tvorů na Zemi. Průměrně váží okolo sedmi kilogramů. V poměru k tělu je však malý.
Vorvani jsou největšími ozubenými tvory, kteří kdy žili na Zemi.
Vorvaň se živí rybami, žraloky, krakaticemi, kalmary či chobotnicemi. Denně spořádá zhruba 0,3 procenta své tělesné váhy. Odhaduje se, že nepočetná vorvaní populace spotřebuje ročně okolo 100 milionů tun mořských živočichů. Zhruba stejné množství jako celá populace lidská.
Po devastaci jejich populace způsobené rybolovem se počet jedinců pomalu ustaluje. Je odhadován zhruba na 360 tisíc.

Martin a jeho kolegové ale měli štěstí. Před nimi se vynořil jedinec dlouhý zhruba sedmnáct metrů (samci běžně dorůstají velikosti okolo 18 metrů, samice 12 až 14 metrů).

Záchranáři bojovali o život vorvaně, pořádně se přitom nadřeli

Koktejl

Martin popsal setkání jako nesmírně zvláštní. Vorvani mají na rozdíl od jiných velryb pouze jeden dýchací otvor, nikoliv dva. Vodní fontána, výtrysk vody způsobený mohutným výdechem těsně pod hladinou, navíc nesměřuje kolmo vzhůru, ale pod úhlem zhruba 45 stupňů.

„Zůstali jsme s ním na zhruba další tři vynoření,“ uvedl Martin. Postupně se k nim přidaly další lodě. Následně mohutný obr zmizel pod hladinou a odplul.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám