Hlavní obsah

Vzácné mládě pandy červené se má v brněnské zoo čile k světu

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Zoologickou zahradu na Mniší hoře v Brně zdobí nový vzácný přírůstek, mládě pandy červené. Mládě, které přišlo na svět už v květnu, má za sebou první veterinární prohlídku. Kromě očkování a umístění čipu se podařilo zjistit, že jde o samečka. Malá panda se v posledních dnech konečně představila také veřejnosti.

BEZ KOMENTÁŘE: Vzácný přírůstek pandy červené v brněnské zooVideo: Zoo Brno

 
Článek

„Od roku 2013 chováme v brněnské zoo pandy červené, ale až nyní jsme se dočkali historicky prvního odchovu. Mládě přišlo na svět už na konci května, ale matka ho teprve v posledních dnech ukázala návštěvníkům a chovatelům,“ uvedl mluvčí zahrady Michal Vaňáč.

„Skoro by se chtělo říct, že jsme se konečně dočkali. Nejprve jsme neměli povolení koordinátora k odchovu, když jsme ho dostali a těšili se na přírůstek, tehdejší samice Pandora bohužel uhynula na agresivní formu rakoviny. Následovalo řešení příjezdu další pandy a poměrně dlouhá fáze čekání,” řekl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Foto: ZOO Brno / Michal Vaňáč

Mládě pandy červené už podstoupilo veterinární prohlídku

„Vše se podařilo vyřešit loni v září, kdy na Mniší horu dorazila samice Oshin z Polska. Po všech těchto peripetiích a nepříjemných událostech máme nesmírnou radost, že se malému samci zatím vede dobře a pevně věříme, že to tak zůstane i nadále a bude dělat radost také návštěvníkům,“ dodal ředitel.

Foto: ZOO Brno / Michal Vaňáč

Mládě pandy červené s matkou

Mládě si matka nejprve z boudy, kde porodila 27. května přenesla do výše položené skrýše. Před všemi ho ukrývala asi tři měsíce, chovatelé ho za tuto dobu jen několikrát na krátkou chvíli zkontrolovali. „Oshin je sice prvorodička, ale při výchově a péči o svého prvního potomka si vedla na výbornou,“ uvedl ředitel.

Pandám v kanadské zoo dochází bambus, do Číny se ale vrátit nemohou

Koktejl

Po veterinární prohlídce už Oshin vzala malého na jednu z prvních samostatných prohlídek venkovní části jejich domova. Ten tak mohl ukázat, jak dokáže lézt po větvích nebo se dostat z jedné boudy do druhé. Nakonec ho raději přeci jen přenesla sama.

Křest mláděte se uskuteční v rámci Mezinárodního dne pand červených, který je naplánovaný na sobotu 19. září. Jeho jméno vyberou návštěvníci a příznivci Zoo Brno.

Reklama

Výběr článků

Načítám