Hlavní obsah

VIP hosté na Davis Cupu vypijí 5 000 litrů vína. Sní 35 000 dezertů a 9 000 kusů suši

Novinky, jky
Praha

Během tří dnů finálového utkání Davis Cupu se ve VIP patrech O2 areny bude podávat na 13,5 tisíce porcí v různých menu a zpracováno bude 14 tun surovin. Návštěvníci se mohou mimo jiné těšit například na 9 tisíc kousků sushi nigiri, 400 kilogramů prémiové španělské šunky a uzenin nebo 35 tisíc kousků mini dezertů. A k tomu na 5 tisíc lahví vína.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Suši je oblíbenou delikatesou nejen v Japonsku, ale skoro po celém světě.

Článek

Finále Davis Cupu nebude od tohoto pátku do neděle jen soubojem na tenisovém kurtu, ale také měřením sil českých a španělských specialit a hlavně další výzvou pro cateringový tým. „Kdo bude vítěz a kdo poražený, to už je na našich hostech. Důležitá je fair play jak na kurtu, tak na talíři,“ usmívá se tamější šéfkuchař Tomáš Kněž.

Standardně je v O2 areně šéfkuchař se čtyřmi kolegy, na Davis Cupu to bude 150 kuchařů a pomocných sil v kuchyni. Pro další srovnání: při koncertu superhvězdy běžně vaří 45 kuchařů, tedy 3x méně. Obsluhovat bude 200 číšníků a barmanů, dalších 250 brigádníků bude pracovat ve stáncích rychlého občerstvení. Čísla o plánované spotřebě surovin a počty personálu hovoří jasně.

Česko-španělské menu

A jaké menu se bude připravovat? Vše bude souviset s aktéry na hřišti, a tak nebudou chybět české a španělské speciality. Ačkoliv, 9 000 kousků suši do tohoto konceptu už na první pohled nikterak nezapadá.

„V poslední době je velkým trendem návrat k tradiční české kuchyni z kvalitních surovin. Poctivá rajská omáčka, s na jazyku se rozpadajícím pomalu vařeným hovězím a domácím houskovým knedlíkem, to je něco, co si doma dnes jen málokdo uvaří a na společenských akcích taková jídla zpravidla nenajdete. Vše doplníme o kroupové rizoto, pečenou kachničku s kmínem a další tradiční jídla našich babiček. Takové menu půjde do boje za prezentaci české kuchyně,“ uvedl Kněž.

400 kilogramů prvotřídní sušené šunky

Proti české tradici gastro tým O2 areny postaví pravděpodobně to nejlepší, co ve Španělsku umí, a to sušenou šunku. „Nechali jsme dovézt 400 kilogramů Jamón Serrano Gran Reserva z vyhlášené farmy Josého Miguela Rodrigueze, která je na úpatí vrcholků Sierra Nevada. 18 měsíců zrání na čerstvém suchém vzduchu z nedalekých hor utváří intenzivní chuť a skýtá neobyčejný gurmánský zážitek,“ říká dále.

K ohromujícím číslům je třeba přidat ještě stánky rychlého občerstvení, kde se za tři dny prodá dalších až 8 tun jídla. Například to bude tuna hranolků nebo téměř tuna paprikových klobás.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám