Hlavní obsah

Velryba zvědavě doplula rovnou pod překvapené surfaře

Novinky, tcs

Unikátní záběry se podařilo v pondělí natočit osmnáctiletému Paytonu Landaasovi z Kalifornie. Pomocí dronu zachytil velrybu, která si to zvědavě zamířila ke skupině surfařů čekajících na vlnu, Někteří si zvířete všimli a klidili se mu z cesty, někteří zůstávali na místě netuše, že se těsně pod nimi nachází podmořský gigant.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Velryba překvapila surfařeVideo: Payton Landaas via Storyful, AP

 
Článek

Landaas velrybu objevil, když se s dronem vznášel nad vodou u města Dana Point. Chvíli ji sledoval a zjistil, že míří přímo pod skupinu surfařů. „Bylo to naprosto surreálné a šílené,“ vyprávěl později Landaas v rozhovoru pro NBC.

Krátce před surfaři se velryba vynořila nad hladinu a hlasitě se nadechla. Někteří lidé to zaregistrovali překvapeně se klidili obrovi z cesty. Velryba následně zvědavě proplouvala pod surfaři, kteří ji nezaregistrovali a vyhlíželi svou vytouženou vlnu. Velryba, pravděpodobně plejtvákovec šedý, surfaře poklidně minula a pokračovala ve své cestě.

Mládě keporkaka uvízlo v sítích, na záchranu dohlížela jeho matka

Koktejl

Plejtvákovec šedý je středně velká velryba, která dosahuje maximální délky 12 až 15 metrů. Její hmotnost se pohybuje kolem 28 tun a živí se planktonem, krilem či drobnými korýši a rybami.

V Atlantském oceánu byl plejtvákovec šedý na počátku 20. století zcela vyhuben, nyní se vyskytuje při obou březích Tichého oceánu. Velrybáři mu dřív říkali ďábelská velryba, protože se dokázal zuřivě bránit, nyní je však znám zejména pro svou zvědavost a přátelskou povahu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám