Hlavní obsah

Vzácné velryby dováděly u floridských břehů s delfíny

Novinky, nčs

Matku s mládětem ohrožené velryby černé zachytila kamera amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) nedaleko floridských břehů. Na videu, které zveřejnila agentura AP, jsou kytovci obklopeni hejnem delfínů a společně dovádí ve vodách Atlantiku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Velryby černé byly k vidění u floridských břehůVideo: AP

 
Článek

Velryba černá patří mezi takzvané pravé velryby. Toto označení získaly velryby z nelichotivého důvodu - byly totiž původně „ty pravé” velryby určené pro lov. To si také vyžádalo úbytek jejich populace.

Problémem jsou i nehody

V okolí floridských břehů bylo v nedávné době pozorováno sedm mláďat velryby černé, což je podle odborníků příslibem pro budoucnost. Až 15metroví kytovci se dožívají vysokého věku okolo 50 let, přičemž některé odhady spekulují i o dvojnásobku. Kvůli velmi nízké populaci však chybějí relevantní data.

Foto: Profimedia.cz

Vzácná velryba černá

Hlavním problémem jsou pro velryby černé v současné době nehody, kdy se přimotají do lodních šroubů. Jejich pomalá plavba jim často nedovolí se velkým lodím vyhnout.

Velrybám se vyhněte

Vědci se domnívají, že v současné době žije na světě zhruba 450 jedinců. V loňském roce bylo spatřeno celkem pět mláďat, která se typicky rodí v jižnějších oblastech, kam dospělí jedinci migrují v období od prosince do března.

Foto: Profimedia.cz

Vzácná velryba černá

NOAA rovněž upozorňuje veřejnost, aby se vyhnula plavání v blízkosti těchto velryb v době jejich migrace zpět na sever. Zákon zakazuje pohyb osob ve vzdálenosti 500 yardů, tedy asi 457 metrů od ohrožených kytovců.

Reklama

Výběr článků

Načítám