Hlavní obsah

Vedra nedělají Wallymu dobře, zcestovalý mrož potřebuje klídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavný mrož Wally, který žije v blízkosti souostroví Scilly, se nevyrovnává s vlnou veder zrovna nejlépe. Organizace na ochranu přírody dokonce vyzvala lidi, aby se během vysokých teplot ke zvířeti nepřibližovali a dopřáli mu odpočinek.

Foto: Profimedia.cz

Wally potřebuje odpočívat.

Článek

Wally se stal místní celebritou v polovině června, kdy k souostroví na jihu Velké Británie přicestoval zřejmě ze severu Norska. Odborníci předpokládají, že sám urazil cestu dlouhou asi 4000 kilometrů.

„Wally teď potřebuje hlavně klid a odpočinek. Požádali jsme všechny majitele lodí, aby se k němu nepřibližovali, ale někteří si stejně nedali říct. Mrož je chráněný druh a jeho vyrušování je trestným činem,” zdůraznila organizace Cornwall Seal Group Research Trust.

Foto: Profimedia.cz

Brzy zřejmě zamíří domů.

„Na taková vedra, která teď panují, není zvyklý, takže je teď velmi důležité, aby byl Wally v naprostém klidu,” dodala organizace. I pouhé zvednutí hlavy znamená pro mrože narušení odpočinku před cestou, která ho zřejmě brzy čeká.

Vzácný návštěvník. Mrož lední se objevil ve Walesu, připlaval z Irska

Věda a školy

Odborníci totiž tuší, že v blízkosti Britských ostrovů nezůstane dlouho. Musí ale načerpat energii na cestu domů na Špicberky. Do té doby se musí pořádně nakrmit tolik oblíbenými škeblemi a malými živočichy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám