Hlavní obsah

Vědci v Liverpoolu našli recept na dokonalou penaltu

– Londýn

Penalta se ve fotbale prý nedá chytit, jen špatně kopnout. Nyní situaci brankářům ještě ztížili vědci z liverpoolské univerzity, kteří přišli na to, jak by měli hráči provést dokonalý pokutový kop. Penalta je z pohledu hráče většinou hlavně o dostatečném sebevědomí, podle vědců ale může fotbalista své šance zvýšit, když penaltu provede podle jejich poznatků.

Článek

"Dokonalá penalta se skládá z mnoha faktorů. Nám se konečně podařilo odhalit všechny klíčové součásti," citoval list Daily Telegraph Tima Cabla, profesora sportovních věd na univerzitě Johna Moorese, který měl výzkum na starosti. Jeho tým při něm prostudoval hodiny záběrů televizních kamer.

Jak tedy podle studie dokonalá penalta vypadá? Hráč by se měl k míči rozebíhat ze vzdálenosti pěti či šesti kroků pod úhlem 20 až 30 stupňů. Střela pak musí letět rychlostí 104 kilometrů v hodině a brankovou čáru překročit půl metru pod břevnem a ve stejné vzdálenosti od tyče.

Výsledky výzkumu by mohly udělat radost zejména anglické reprezentaci, která penaltový rozstřel na velkých turnajích zvládla jen jednou ze šesti pokusů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám