Hlavní obsah
Opožděná Maruška, Irča plná nadějí a podivín Pepan. Foto: Martin Tesařík

Vědci přiznali chybu, hranolky rakovinu nezpůsobují

Milovníci hranolek a hlavně řetězce fast-foodů si mohou oddychnout. Zpráva švédských lékařů z loňského jara, že tepelná úprava potravin s velkým obsahem škrobu uvolňuje vysoké množství akrylamidu vyvolávajícího rakovinu, se totiž nepotvrdila. Opravenou studii v úterý publikovali sami Švédové v odborném časopise British Journal of Cancer.

Opožděná Maruška, Irča plná nadějí a podivín Pepan. Foto: Martin Tesařík
Vědci přiznali chybu, hranolky rakovinu nezpůsobují

"Poplach byl zcela zbytečný," uvedl k novým výsledkům škodlivosti krystalicky beztvaré  chemikálie vedoucí projektu, lékař Gunnar Steineck. Současná studie založená na sledování stravovacích návyků tisícovky lidí radikálně opravuje původně zjištěné předpoklady.

Testovalo se jen na zvířatech

Podle lékařů došlo k tomuto posunu kvůli skutečnosti, že první výsledky vycházely jen z testů na zvířatech a lidský organismus přitom na látku reaguje  poněkud jinak. "Opakované testy škodlivost akrylamidu vyvracejí. U zvířat jsme tehdy použili mnohem vyšší dávky, než je schopen člověk ve zmíněných potravinách pozřít," vysvětlil rozpory Gunnar Steineck.

Akrylamid měl mutovat geny

Švédové rozvířili celosvětovou paniku týkající se závadnosti hranolek a potravin s vysokým obsahem škrobu v dubnu loňského roku. Podle jejich zjištění měl akrylamid uvolňující se při tepelném zpracování pokrmů obsahujících vysoké množství škrobu usnadňovat  zhoubné bujení v organismu, tj. vznik rakoviny. Lékaři tehdy tvrdili, že tato látka přímo vyvolává mutace genů a poškozuje centrální i periferní nervový systém. 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků