Hlavní obsah

Vandal v Rusku poničil drahý obraz. Policii to nezajímá, dílo prý kvalitu neztratilo

V Rusku poničil neznámý vandal vystavené plátno malířky Anny Leporské, když jejím abstraktním postavám přikreslil propiskou oči. Policie oznámila, že se případem nebude zabývat, protože obraz nic ze svých kvalit neztratil. Informoval o tom magazín The Art Newspaper Russia.

Foto: Profimedia.cz

Jekatěrinburg (ilustrační foto)

Článek

Neznámý pachatel poničil obraz z třicátých let minulého století s názvem Tři postavy. Plátno vystavovalo kulturní Jelcinovo centrum v Jekatěrinburgu. Inkoust z propisky použité vandalem pronikl hluboko do barevné struktury obrazu. Na jedné z postav se navíc odloupla vrstvička barvy.

Plátno malířky, která byla žačkou avantgardního umělce Kazimira Maleviče, zapůjčila do Jekatěrinburgu moskevská Treťjakovská galerie. Ta posléze vyčíslila škodu na 250 tisíc rublů (zhruba 70 tisíc korun).

Ředitel kulturního centra se obrátil na policii, ta však škody označila za „nepatrné“. V prohlášení policie uvedla, že nevidí známky trestného činu, protože obraz své kvality neztratil.

Ruského skladníka uvěznil zřícený regál plný alkoholu

Koktejl

Obraz byl před vysláním z Moskvy pojištěn na 74,9 milionu rublů (21 milionů korun), což pokryje náklady na jeho restaurování. Magazín The Art Newspaper Russia však podotkl, že kvůli neochotě policie zabývat se případem zůstane viník pravděpodobně neodhalen.

Reklama

Výběr článků

Načítám