Hlavní obsah

V Liberci rozkvetl vzácný zmijovec

Právo, Jaroslav Švehla
Liberec

Botanici v Liberci slaví, po třech letech vykvetl vzácný zmijovec titánský. Fialový kalich z části zakrývající půl druhého metru vysoký kanárkově žlutý květ se ve středu odpoledne na několik hodin rozevřel. Pokvete až do čtvrtečního rána. Rostlina je známá svým zápachem, který se podobá pachu zkaženého masa.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

V Liberci se botanici pokusili rostlinu opylovat umělou cestou.

Článek

„Botanická zahrada bude dnes otevřena nejméně do půlnoci, v případě velkého zájmu i déle. Vstupenky trpělivých návštěvníků z minulých tří dnů jsou platné, netřeba znovu platit,“ uvedl ředitel botanické zahrady Miroslav Studnička.

Květenství rostliny totiž už před třemi dny začalo sílit a napovídalo, že brzy přijde rozevření fialového kalichu, ale lidé do tropického pavilonu liberecké botanické zahrady za zmijovcem doposud chodili marně.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Rozkvetlý zmijovec titánský je pro botanickou zahradu v Liberci velkou událostí

Botanici se v odhadu doby rozkvětu řídili tím, jak se rostlina chovala před třemi lety, kdy v Liberci rozkvetla poprvé. Zmýlili se o jeden den. Podle Studničky se dodnes přesně neví, čím se rozkvět rostliny řídí. „V literatuře jsou o zmijovci dost rozporné údaje. Je to svéhlavá kytka,“ říká Studnička.

Zmijovec titánský pochází ze západní Sumatry a v přírodě už téměř vymřel. V botanických zahradách ve světě je už jen stovka exemplářů této vzácné rostlin. Jeho květenství, které má podobu kanárkově žluté palice, dosahuje výšky půl druhého metru. Rostlina v této fázi produkuje výrazný pach podobný shnilému masu, v přirozeném prostředí láká hmyz, který ji opyluje. V Liberci se botanici pokusili rostlinu opylovat umělou cestou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám