Hlavní obsah

V Krakově zadrželi turisty, kteří se projížděli městem v oděvu Borata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krakov

Policie v Krakově na jihu Polska vyšetřuje čtyři anglicky hovořící turisty, kteří se v pátek 29. března vysvlékli v historické části města do plavek zvaných mankini. Tento typ úboru proslavil v komedii o fiktivním Kazachovi Boratovi komik Sacha Baron Cohen.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Anglicky mluvící turisté se projíždění v Krakově v jednodílných plavkách, jaké nosil Borat

Článek

Cizince zachytila pouliční kamera i fotograf, jak se ve velmi střídmém oděvu limetkové barvy procházeli pitoreskním historickým městem a pak nasedli do kočáru.

„Kdyby se to stalo v Londýně u Buckinghamského paláce, ani by si nestačili stáhnout kalhoty a už by zasáhla policie,” prohlásil radní Jacek Balcewicz, který byl svědkem počínání anglicky hovořících cizinců. V Krakově se ale podle něj nenechala vyvést z míry ani policie, ani kočí, která polonahé muže po historickém náměstí vozila.

Policejní mluvčí Sebastian Glen uvedl, že policie vyšetřuje incident s neslušným odíváním budícím pohoršení. V případě odsouzení by výtečníkům mohlo hrozit až 30 dní za mřížemi, popřípadě by každý mohl být odsouzen k pokutě až ve výši 5000 zlotých (asi 30 000 Kč). Podle Glena zahraniční turisté, zejména Britové, občas v historickém městě ruší klid, zejména po požití alkoholu.

Server Foxnews v souvislosti s krakovským incidentem připomněl předloňský happening šesti Čechů, kteří se v kazašské metropoli Astana převlékli do plaveckého úboru fiktivního reportéra Borata, ale jejich představení brzy ukončila místní policie. Incident skončil obviněním z „drobného výtržnictví” a pokutou 23 000 tenge, tedy asi 1500 korun, pro každého. Britský herec Sacha Baron Cohen se pak nabídl zaplatit pokutu.

V Kazachstánu proti snímku o Boratovi, který se českým divákům v roce 2006 představil pod názvem Borat: Nakoukání do amerycké kultůry, několikrát oficiálně protestovali. Cohen ve filmu o své fiktivní domovině mimo jiné tvrdil, že oblíbeným místním nápojem je fermentovaná koňská moč, letadla řídí jednoocí opilí piloti a gayové musejí nosit modré klobouky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám