Hlavní obsah

V Japonsku není nouze o čtyřicetileté panice

Novinky, Famous
TOKIO

Japonská Asociace pro plánování rodiny ve svém průzkumu zjistila, že mezi čtyřicátníky je stále ještě hodně paniců. Ve skupině pánů mezi čtyřicátým a čtyřiačtyřicátým rokem života je dokonce panic každý dvanáctý.

Článek

Odborníci věří, že by to mohl být až každý desátý muž této věkové skupiny, protože mnozí dotázaní se ke své pohlavní čistotě odmítli přiznat.

Japonci jsou nejen sexuálně zdrženliví, ale mají také problémy najít tu pravou, s níž by šťastně vstoupili do života. Ve čtyřiceti letech je více než osmnáct procent mužů svobodných.

Společnost se rozdělila na vítěze a poražené

"Problémem byla velká ekonomická spekulace v osmdesátých a devadesátých letech. Tehdy ženy měly jasnou představu o tom, jak má jejich protějšek vypadat a co by měl mít. Chtěly muže vzdělané, s dobrými příjmy a také fyzicky vysoké a krásné. To vytvořilo jasné hranice mezi muži. Byli tu ti, co ženy měli a co ne," prohlásil Mayumi Futamatsu, japonský sociolog.

Japonští psychologové vidí problém částečně v amerikanizaci vlastní kultury. "Společnost se rozdělila na vítěze a poražené. Do citů a lásky vtrhly jednoduché zákony trhu. Ženy měly přesná kritéria, a kdo jim nedostál, zůstal na suchu," vysvětluje psycholog Takashi Okada.

Reklama

Související témata:

Související články

Japoncům se rodí málo dětí

Japonsko se potýká s nízkou porodností, která se v roce 2004 propadla na poválečnou úroveň. Zatímco letos se narodilo v průměru 1,26 dítěte na ženu, podle...

Japonsko prožívá sexuální krizi

Japonci rezignovali na sex. Japonská Společnost pro plánování rodiny v průzkumu odhalila, že jednatřicet procent šestnácti až devětačtyřicetiletých Japonců...

Výběr článků

Načítám