Hlavní obsah

V Číně se objevila vzácná bílá duha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netradiční atmosférický jev se na konci června podařilo zachytit čínskému fotografovi jménem Kao Š‘-fan. Nad městem Chej-che na severovýchodě země se objevila vzácná bílá duha.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Číně se objevila vzácná bílá duhaVideo: Reuters

 
Článek

Neobvyklý úkaz se muži podařilo vyfotografovat a natočit již podruhé.

Na rozdíl od klasické duhy se bílá duha tvoří nikoli za deště ale za mlhy. I proto se v angličtině nazývá rovněž fogbow.

Důvodem, proč je mlha bílá, je rozměr částic, ve kterých se rozkládá světlo. Oproti dešťovým kapkám jsou částice, které tvoří mlhu, podstatně menší. Většinou nepřekračují průměr 0,05 milimetru.

Nad švýcarskými Alpami uspořádala příroda úchvatnou přehlídku atmosférických jevů

Koktejl

Kapky, které rozkládají světlo, jsou tak malé, že i když se světlo odráží od vodních částic k pozorovateli, dominantním efektem se stává proces difrakce světla. Ten rozšiřuje paprsek světla, což rozmazává barvy, které jinak pozorujeme u duhy.

Díky tomu můžeme vidět duhu stvořenou v mlze jako přízračně bílou nebo s velmi bledými barvami a lehce narudlými okraji. Bílá duha je rovněž díky difrakci podstatně širší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám