Hlavní obsah

V Austrálii kolují miliony bankovek s pravopisnou chybou

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chyba se může vloudit téměř kamkoliv, třeba i na bankovky. V Austrálii se objevila jedna taková na milionech bankovek s hodnotou 50 dolarů. I když se jedná pouze o jedno vytracené písmeno ve slově, chyby si lidé po půl roce všimli, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Miliony australských bankovek jsou vytištěny s pravopisnými chybamiVideo: Reuters

 
Článek

Chyba se objevuje na zhruba 46 milionech vytištěných bankovek, které jsou v oběhu. Všechny jsou s nominální hodnotou 50 australských dolarů (800 korun). Jedná se o nejrozšířenější bankovku v Austrálii.

Na bankovce je zobrazena Edith Cowanová, první žena v australském parlamentu. V jejím projevu, který před parlamentem pronesla, se objevuje anglické slovo „responsibility” (odpovědnost). Právě úryvek jejího projevu je několikrát uveden na zadní straně bankovky a v dotyčném slově chybí písmeno „i” („responsibilty”). I když se tak jedná o minimální chybu, na bankovkách by ji člověk zřejmě nehledal.

Bankovky vytiskla na konci minulého roku centrální banka RBA, která chybu potvrdila a uvedla, že bude v další várce opravena. Obyvatelé Austrálie se však nemusí ničeho bát. Na platnost peněz nebude mít chyba žádný vliv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám