Hlavní obsah

Už žádné zanechávání lahví. Kanada a Dánsko urovnaly spor o neobydlený ostrůvek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dánsko a Kanada vyřešily půlstoletí dlouhou při o malý neobydlený arktický ostrov – rozdělí si ho prakticky rovným dílem. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž jde hlavně o symbolický diplomatický krok, jenž má zabránit napětí v oblasti Arktidy.

Foto: Profimedia.cz

Hansův ostrov

Článek

Podle dohody, kterou zveřejnilo dánské ministerstvo zahraničí, si dvojice států rozdělí ostrov o rozloze 1,2 čtverečního kilometru na dvě téměř stejně velké části podél přirozeně vzniklé rozsedliny.

Dánsko a Kanada, které jsou spojenci v Severoatlantické alianci, vedou o Hansův ostrov ležící na půli cesty mezi Grónskem a kanadským Ellesmerovým ostrovem, převážně dobromyslný spor od první poloviny 70. let minulého století. Grónsko je přitom autonomním územím Dánského království a v některých oblastech politiky, jako je ta zahraniční nebo bezpečnostní, přenechává vládu Kodani.

Ostrov je pojmenován po grónském průzkumníkovi Hansovi Hendrikovi, jenž se zúčastnil první expedice na toto místo v roce 1853. Ani jedna ze dvojice zemí nevěděla o nároku té druhé až do bilaterálního setkání v roce 1971, kdy projednávaly své územní hranice, píše Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Dánský ministr zahraničí Jeppe Kofod a kanadská ministryně zahraničí Mélanie Jolyová podepisují dohodu o rozdělení Hansova ostrova.

Přestože spor o ostrov vyvolal zprvu určité diplomatické problémy, později nabral hravější ráz, poznamenal server The Copenhagen Post.

Podle Reuters od 80. let minulého století navštěvují místo úředníci, výzkumníci a vojáci z Dánska i Kanady, kteří střídavě odstraňují vlajku druhé země a vyvěšují tam tu vlastní. Dokonce se stalo tradicí, že nechávají na místě pro příští návštěvu rivalů láhev kanadské whisky nebo dánské pálenky.

Foto: Profimedia.cz

Přetahovaná o ostrov se také nazývala whiskey war, tedy whisková válka. Obě strany si zanechávaly na ostrově láhev alkoholu. Nyní si ministři zahraničí obou zemí předali poslední lahev.

Foto: Profimedia.cz

Dopis kanadské ministryně zahraničí jejímu dánskému protějšku. Příští rok spolu budeme soupeřit v Eurovizi, vzkázala Mélanie Jolyová.

Někteří považují mírové urovnání pře za znamení sbližování arktických států NATO, protože izolace Ruska kvůli jeho invazi na Ukrajinu vyvolala po desetiletích klidu v regionu obavy o bezpečnost, podotkl Reuters.

Tání arktické půdy, která nikdy neměla roztát, ohrožuje celý svět, tvrdí studie

Věda a školy

„Je to skutečně signál pro ostatní strany, které tam mají své zájmy, že toto je správná cesta. Zda je to reálné, pokud jde o Rusko, netuším,“ okomentoval událost vojenský historik Sören Nörby.

Dohodu nyní musí ještě schválit parlamenty obou zemí, podotkl Reuters, podle něhož Kanada a Dánsko touto dohodou stanovily nejdelší námořní hranici na světě o délce 3882 kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám