Hlavní obsah

Usain Bolt mezi šneky: Hlemýžď si "bleskovým" výkonem zachránil život

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lagardere

Už 49. ročník hlemýždího šampionátu se konal tuto neděli v malé francouzské vesničce Lagardere. Vítězové právě skončených olympijských her v Londýně si domů odvezli zlaté medaile, na nejlepšího "závodníka" ve francouzském Lagardere ale čekala mnohem lákavější odměna. Konaly se tam totiž závody šneků a ten nejrychlejší z nich si vítězstvím zachránil život a nebyl sněden.

Vítěz šnečích závodů dostal amnestii - neskončil na talíři jako ostatní závodníci

 
Článek

"Vítejte v Lagardere na 49. šnečím šampionátu. Nejsme sice v Londýně, ale sportovní klání pokračují zde," uvedl vedoucí slavnostní ceremonie před závodem. Závody trvají poměrně dlouho, protože se soutěží vyřazovacím způsobem. Všechna kola trvají celkem dohromady okolo dvou hodin.

Pravidla jsou jednoduchá. Šneci jsou umístěni do malých červených kruhů uprostřed kulatého stolu a ten, který se doplazí jako první na hranu, je vítěz. A hlavní cena je vskutku motivující - život.

Po soutěži totiž následuje slavnost, při které jsou neúspěšní soutěžící servírováni jako delikatesy. Povětšinou jsou šneci servírováni dušení se šunkou, česnekem a rajčaty.

"Většinou jsme je jen jedli a teď je ještě před jídlem necháme trochu sportovat, je to jednoduché," uvedl pořadatel.

"Sníme tu za den přibližně 170 kilogramů hlemýžďů, až na toho jednoho šťastlivce, který zvítězí," dodal starosta vesnice Lagardere Patrick Dubos.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám