Hlavní obsah

Unikátní objev. V Izraeli odkryli 1500 let staré vinařství

Izraelští archeologové v pondělí oznámili, že odkryli rozsáhlé vinařství, jehož stáří odhadují na 1500 let. V komplexu, který se nachází ve městě Javne, našli pět lisů na víno, sklady, pece, v nichž se vypalovaly hliněné skladovací nádoby, a desetitisíce keramických úlomků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Archeologové v Izraeli objevili největší vinařství byzantské éry staré 1500 letVideo: Reuters

 
Článek

Objev podle izraelského památkového úřadu dokládá, že Javne bylo v byzantském období vinařskou velmocí. Badatelé odhadují, že zařízení mohlo ročně vyprodukovat asi dva miliony litrů vína.

Foto: Tsafrir Abayov, ČTK/AP

Javne bylo v byzantském období vinařskou velmocí.

Jon Seligman, který byl jedním z vedoucích vykopávek, řekl, že víno bylo známé jako gazské víno a vyváželo se do širokého okolí. Badatelé se domnívají, že hlavní výrobna této značky vína se nacházela právě v Javne.

Za trility do Ománu. Záhadu rozplétá český archeolog

Věda a školy

„Bylo to lehké bílé výběrové víno, které se vyváželo do mnoha zemí po celém Středozemí,” uvedl Seligman. Dodal, že víno se mimo jiné vyváželo do Egypta, Turecka, Řecka a možná také do Itálie. Seligman poznamenal, že víno v té době nebylo jen důležitým zbožím pro export a zdrojem potěšení, ale také významným zdrojem živin a bezpečnou alternativou k vodě, která byla často kontaminovaná.

Komplex v Javne byl podle izraelských úřadů odhalen během uplynulých dvou let při vykopávkách v rámci projektu rozvoje městečka, které leží jižně od Tel Avivu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám