Hlavní obsah

Tokijské metro nabízí nudle zdarma těm, kteří si přivstanou, aby se vyhnuli špičce

Novinky, tcs

Metro v japonské metropoli Tokiu využije každý den přes sedm milionů lidí. Nejhorší situace bývá na lince Tozai během ranních špiček. Lidé jsou ve vagonech namačkaní tak, že se nemohou ani pohnout. V nové kampani se teď metro snaží přimět cestující, aby jezdili do práce dřív. Nabízí jim za to misku tradičních nudlí soba.

Foto: Profimedia.cz

Zaměstnanci se pokouší natlačit cestující do vagonu na Lince Jamanote (ilustrační foto).

Článek

Linka Tozai spojující město Funabaši v prefektuře Čiba s tokijskou čtvrtí Nakano patří k nejvytíženějším trasám tokijského metra. Právě cestujícím na této lince, kteří se vydají na cestu do práce před osmou nebo po deváté hodině ranní, nabízí společnost provozující metro pohankové nudle soba (podávané nejčastěji v podobě polévky podobně jako ramen) zdarma.

Informovala o tom agentura AFP. Cestující musí zaregistrovat svou kartu a použít ji mimo dopravní špičku, kterou dopravní podnik stanovil na čas od 7:50 do 8:30. Podmínkou však je, aby si přivstalo dostatečné množství cestujících – nejméně 2500. Pokud jich bude méně, dostanou pouze tempuru (kousek ryby, masa nebo zeleniny osmažený v těstíčku). Zúčastní-li se akce méně než 2000 lidí, nedostanou nic a zúčastní-li se více než 3000 lidí, dostanou účastníci nudle i tempuru současně.

Akce prozatím trvá od 21. ledna do 1. února, nabídku horkých nudlí však cestující přijali spíše vlažně. Během již zmíněné špičky totiž linku využije přes 76 tisíc lidí, což je téměř dvojnásobek celkové přepravní kapacity vlaků, které se na lince v tu dobu pohybují. Tento počet lidí je stále považován za bezpečný, avšak cestující často nejsou schopni ve vagonech se ani trochu pohnout.

Kampaň je součástí většího programu společnosti uvolnit přecpané linky metra a přimět obyvatele jezdit do práce dříve. Velké obavy panují v souvislosti s olympiádou, kterou bude Tokio pořádat v nadcházejícím roce, kdy lze očekávat, že se počet cestujících metrem ještě zvýší.

Reklama

Výběr článků

Načítám