Hlavní obsah

Teenager porazil Rowlingovou

Novinky, rm, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Americký adolescent, který nikdy nenavštěvoval školu, svým fantasy románem Eragon předstihl na žebříčku bestsellerů Harryho Pottera britské spisovatelky J. K. Rowlingové.

Foto: Jan Kaše

Sušické náměstí ovládly silné stroje

Článek

Kniha silně inspirovaná J.R.R. Tolkienem se zrodila na úpatí masívu Beartooth v Rajském údolí ve státě Montana, kde 19letý Christopher Paolini vyrůstal a kde jeho rodiče provozují malou tiskárnu.

"Kdykoli vidím vrcholky hor ozářené sluncem, začnu si představovat, že se nad nimi vznáším jako drak," řekl mladík britskému nedělníku The Sunday Times s tím, že nikdy nechtěl napsal román, pouze od svých 15 let zaznamenával příběh, který by viděl rád na pultech knihkupectví.

První román - statisíce

Nakladatelství Knopf mu nicméně za první román vyplatilo půl miliónu dolarů, za filmová práva obdržel šestimístnou sumu a na knižním veletrhu ve Frankfurtu zakoupil práva také britský vydavatel.

Paolini připouští, že jeho představivost podnítila izolace - nejbližší obec leží 30 kilometrů daleko, takže vyrůstá prakticky bez přátel. Christophera i jeho o dva roky mladší sestru Angelu vyučuje doma matka Talita. "Mít mámu za učitelku je někdy divné, ale vím, že kdybych chodil do státní školy, nikdy bych Eragona nenapsal," domnívá se mladík.

Úspěch prvního dílu zamýšlené trilogie Dědictví jej ovšem utvrdil, že univerzitní studium pro něj není, a rozhodl se stát profesionálním spisovatelem.

Reklama

Výběr článků

Načítám