Hlavní obsah

Svět v roce 2025? Funkční teleporty a konec hladomorů, tvrdí experti

Novinky, hop

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle studie, kterou si nechala vypracovat agentura Thomson Reuters, nás čeká v příštích deseti letech technický boom. Kompletní digitalizace, létání jako základ dopravy a teleporty nejsou podle výzkumníků již jen science fiction. Každý z očekávaných objevů prý bude mít zásadní vliv na kvalitu života na zemi. Lidstvo už nebude trápit ani hladomor.

Foto: Profimedia.cz

Solární energie bude podle studie hrát prim ve výrobě elektřiny.

Článek

Seznam deseti očekávaných objevů do roku 2025 vznikl po průzkumu vědeckých patentů a prací. Po propojení informací s oblastmi, které dostávají největší finanční podporu, se podle Thomson Reuters dá předpovědět, kam se výzkum v blízké době dostane.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

1. Ústup Alzheimera

Vzhledem ke stárnutí populace se dá předpokládat, že se vědci zaměří na choroby ohrožující právě seniory, které se jim podaří oslabit a najít na ně léčbu. Jedná se například o Alzheimerovu chorobu nebo demenci.

2. Solární energie jako hlavní zdroj

Fotosyntéza a nové nanotechnologie zajistí sluneční energii prvenství ve výrobě elektřiny. Z obnovitelných zdrojů se tak stane hlavní zdroj energie.

3. Prevence cukrovky

Znalost lidského genomu pokročí tak daleko, že se s ním bude dát manipulovat, a zabránit tak nemocím, jako je cukrovka 1. typu.

4. Elektrická letadla

Společně se vzestupem lehkých vesmírných lodí a zlepšení technologie baterií nebude nic bránit vzniku letadel poháněných elektřinou a jejich každodennímu využívání. Letecký průkaz bude nový řidičák.

5. Digitální svět

Všechno, všude a každý den bude přenášeno digitálně. Připojení k internetu bude samozřejmostí v jakékoliv lokalitě. To platí i pro části světa, jako je například Afrika.

6. Plastové tašky minulostí

Ropa jako hlavní složka výroby plastových tašek? Minulost. Všechny vyrobené tašky budou z materiálů, které se samy rozloží. Materiál, který by to měl zařídit, se nazývá nanocelulóza.

7. Zlepšení léčby rakoviny

Vývoj léku bude cílen přesně pro pacienta a nové metody využívání proteinů a molekulární léčby způsobí daleko menší následky a vedlejší efekty pro léčenou osobu.

8. Mapování DNA

Nejenom krevní test bude normou při narození. Připojí se i zmapování genetického kódu DNA. Lékařům to velice usnadní zjistit riziko vrozených chorob i dispozice například k onemocněním srdce. Následkem bude vyšší úroveň zdraví i prodloužení života.

9. Teleportace

Pokrok ve fyzice a výzkum na urychlovači částic usnadňují naše chápaní vesmíru, kolem roku 2025 již budeme schopni využívat kvantovou teleportaci. Sice nebude možné posílat lidstvo skrz vesmír, ale je to očekávaný krok k technologii jako ze science fiction.

10. Konec hladomoru

Jen špatnou vzpomínkou se stane nedostatek jídla díky geneticky upraveným plodinám a pokročilé medicíně. Faktorem bude i pokrok ve světelných technologiích umožňující růst rostlin uvnitř budov bez přímého světla.

Reklama

Výběr článků

Načítám