Hlavní obsah

Studentka vytvořila nejmenší vánoční stromek na světě, má rozměry 51 atomů

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Na Vánoce se většina lidí, měst a institucí předhání, kdo bude mít nejhezčí, a hlavně největší vánoční stromek. Studentka nizozemské Technické univerzity v Delftu to ale vzala z opačného konce a její výtvor je ještě mnohem působivější než ty největší vánoční stromy světa. Její stromek měří pouhé čtyři nanometry.

Foto: TU Delft

Maura Willemsová vedle řádkového tunelového mikroskopu

Článek

Maura Willemsová je studentka aplikované fyziky a v rámci svého studia používá k práci řádkovací tunelový mikroskop. Zařízení, které v roce 1981 vynalezli fyzici Binnig s Rohrerem (a za který dostali Nobelovu cenu) umožňuje pozorovat jednotlivé atomy a také měnit jejich pozici.

Foto: TU Delft

Nejmenší vánoční stormek na světě vznikl odstraněním 51 atomů.

Willemsová studuje vlastnosti atomů z hlediska kvantové mechaniky, ovšem to neznamená, že by se mikroskop nedal použít i k troše zábavy. Studentka se rozhodla vytvořit vánoční stromek odebráním 51 atomů z perfektní krystalické struktury.

Nejmenšího sněhuláka na světě lidé pouhým okem neuvidí

Koktejl

Prázdné místo má tvar vánočního stromku a pozorovatel si může všimnout i světlejších krajů. které připomínají svíčky. Celý stromek měří pouhé 4 nanometry. Pro srovnání: Lidský vlas má kolem 75 tisíc nanometrů v průměru a lidská DNA má průměr kolem 2,5 nanometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám