Hlavní obsah

Strom starý 800 let skončil na kapačkách

Novinky, tcs

Zhruba 800 let starý banyán jménem Pillalamarri se rozprostírá na ploše okolo 1,6 hektaru a je chloubou indického města Mahabubgnagar. Je považován za druhý nejstarší banyán na světě. Teď však čelí nebezpečí v podobě termitů, kteří strom napadli a mohou ho celý zlikvidovat. Odborníci se proto rozhodli nasadit druhému nejstaršímu stromu kapačky.

Foto: Profimedia.cz

Fíkovník banyán (ilustrační foto)

Článek

Jedna z největších místních turistických atrakcí byla termity napadena už před několika měsíci. Úřady strom pro veřejnost uzavřely v prosinci minulého roku.

Fíkovník banyán, jak zní celé jméno tohoto zvláštního stromu, vytváří obrovské množství opěrných kořenů, které rostou z horizontálních větví a tím se rozpíná do šířky. Termiti zamořili několik největších větví Pillalamarri a odborníci se obávali, že zkáza hrozí celému stromu.

Nejprve napumpovali do děr silný pesticid chlorpyrifos, jenže tohle řešení se neukázalo jako funkční. Pesticid z velkých děr téměř okamžitě zase vytekl. „Proto jsme později použili injektáž a pesticid umístili do kapaček,“ sdělil serveru deníku Times of India lesník Chukka Ganga Reddy.

Stromu škodili i neopatrní turisté

Díky této metodě se pesticidy dostávají dovnitř postupně a strom je schopen lépe je vstřebat. Jedna kapačka vydrží zhruba 10 až 14 hodin. Vzhledem k rozlehlosti stromu rozvěsili experti těchto kapaček několik desítek. „Strom je nyní stabilní a doufáme, že se plně uzdraví v řádech několika dnů,“ uvedl Chukka Ganga Reddy.

Odborníci ho rovněž plánují znovu otevřít pro veřejnost, tentokrát ale budou návštěvníci vzácný strom moci pozorovat jen z dálky. Kromě termitů totiž banyán, o němž jsou první zmínky už ze 13. století, poškodily davy turistů. Díky pohotovému zákroku na poslední chvíli to snad vypadá, že si Pillalamarri užije ještě pěkných pár desítek let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám