Hlavní obsah

Stále více Čechů si pořizuje kočku místo psa

V poslední době roste počet Čechů, kteří při výběru domácího mazlíčka volí kočku místo psa, protože je méně náročná na péči. Hodí se to hlavně časově zaneprázdněným rodinám žijícím ve městech. Lidé, kteří mají rádi psy, z nejrůznějších důvodů dají přednost kočce, mnohdy však o nic nepřijdou.

Článek

I kočka totiž podle chovatelů dokáže dělat doslova psí kusy, třeba aportovat klacek. A některá plemena koček se psům podobají nejen chováním, ale i vizáží.

"Podíl koček v domácnostech se oproti psům neustále zvyšuje. Péče o kočku je totiž méně náročná. Hlavně odpadá pravidelné venčení, což je při dnešní pracovní vytíženosti lidí velká výhoda," řekla na mezinárodní výstavě koček v pražském Kongresovém centru jedna z organizátorek přehlídky Lenka Venclíková.

Zatímco dříve byly v Česku nejvíce oblíbené perské dlouhosrsté kočky, tak nyní prý jejich popularita kvůli náročné péči o srst klesá. "Naopak roste zájem o krátkosrsté kočky, přičemž významnou roli hraje vzhled divoké kočky. Populární jsou speciální plemena, jako je například bengálská kočka, která je vyšlechtěna z divoké kočky. Má nádhernou barvu a kresbu," uvedla Venclíková.

Oblíbená jsou aktivnější plemena koček

Podle Venclíkové se zvyšuje také obliba koček devon rex a cornish rex, které byly vyšlechtěné v Británii. Tyto kočky jsou totiž velmi aktivní a inteligentní a díky svému smyslu pro humor dovedou být rozpustilé. "Někdy si člověk při pohledu na tyto kočky ale není jistý, jestli se dívá na kočku nebo malého psa," podotkla Venclíková.

V tuzemských chovech se zvyšuje také počet bezsrstých koček sfinx. "Jsou to velmi zajímavé a zvláštní kočky. Buď lidi okamžitě uchvátí, anebo naopak v nich vzbudí odpor. Střední cesta neexistuje," řekla Venclíková.

Kočky jsou podle Venclíkové obecně osobitější než psi. "Pes je schopen se naučit více veselých kousků než kočka a bude je na požádání předvádět. Kočka se je naučí také, ale bude je předvádět jenom když se jí bude chtít," popsala hlavní rozdíl v chování těchto domácích mazlíčků.

Kočky například zvládnout aportovat klacek stejně dobře jako psi. "Jednomu mému známému kočka přinese hozený klacek až na hruď. Spousta koček aportuje a dělá doslova psí kusy," uvedla. Hlavně orientální kočky jsou podle ní stejně společenské jako psi. "Kdo si tuto kočku pořídí, tak s trochou nadsázky už nikdy nepůjde sám ani na záchod," řekla s úsměvem Venclíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám