Hlavní obsah

Šokovaný rybář chytil rybu - Frankensteina

Novinky, Jakub Kynčl
Cambridge

Třiapadesátiletý britský rybář Mark Sawyer se nestačil divit, když vytáhl z jezera Magpie Lake v Cambridge podivnou rybu, kterou obratem překřtil na rybího Frankensteina. Zdá se totiž, že ryba je složená hned ze tří odlišných druhů.

Foto: BNPS (Bournemouth News and Picture Service)

Rybář byl ze svého úlovku velmi překvapený.

Článek

Sawyer, který si vyrazil na kapry, se nejdříve domníval, že chytil hnědého karase stříbřitého. Při bližším prohlédnutí ryby však zjistil, že má hlavu plotice, tělo a ploutve karase zlatého a řitní ploutev cejna. Nadšený rybář, který pracuje jako editor rybářského magazínu Angling Times, se s rybou vyfotografoval a následně ji vypustil zpět do jezera.

"Snímek jsem ukázal velkému počtu biologů a domnívají se, že je ryba jednoznačně výsledkem smíšeného rodičovství. Už jsem chytil tisíce a tisíce ryb, ale něco takového jsem zatím opravdu neviděl. Je to pořádná podivnost," smál se Sawyer.

Foto: BNPS (Bournemouth News and Picture Service)

Ryba je jakousi mutací plotice, karase zlatého a cejna. Avšak ani jednotlivé části těla nevypadají přesně tak, jako vypadají u zmíněných druhů.

"Hlava ryby připomíná nejvíce plotici, jen tlama není úplně přesná. Má tělo běžného karase zlatého a řitní ploutev vypadá jako od cejna," uvedl ekolog a specialista na ryby Paul Garner s tím, že ryba je asi opravdu jediná svého druhu. Ocasní ploutev navíc podle biologa patří druhu karas, který se běžně v britských vodách nevyskytuje, a tak jeden z rodičů ryby musel být do jezera vypuštěn z akvária či soukromého jezírka.

"Do genetiky této ryby musela v nějaké fázi zasáhnout i kaprovitá ryba a tato hybridní ryba je výsledkem. Hlava je kaprovitá, zbytek ryby však už ne," dodal Garner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám