Hlavní obsah

Snowboardista natočil, jak se s ním utrhla lavina

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necelou minutu si užíval pětadvacetiletý Maurice Kervin jízdu na snowboardu v coloradských horách, než se na svahu utrhla lavina. Mladý muž měl štěstí, podařilo se mu vyváznout bez zranění. Dramatickou jízdu navíc ještě zachytil na kameru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Snowboardista natočil, jak strhl lavinu v ColoraduVideo: Reuters

 
Článek

V USA zemře v lavinách průměrně kolem 27 lidí ročně. Kervin se k nim naštěstí v pátek 8. ledna nepřidal. Vděčí za to štěstí i připravenosti.

Že je něco špatně, si mladý muž uvědomil zhruba po minutě jízdy, kdy pod sebou uviděl praskliny ve sněhu podobné těm, jaké se tvoří na ledě. „Sníh se láme v blocích, vypadá to jako pavoučí sítě,“ použil další přirovnání Kervin.

Jakmile mladý muž cítil, že ho sníh začíná pohlcovat, okamžitě použil lavinový batoh vybavený pro tyto případy speciálním airbagem. Ten ho dokázal udržet nahoře, a i díky němu Kervin neskončil pod lavinou.

Muž uvízl ve sněhu hlavou dolů, zachránce ho vyhrabal holýma rukama

Koktejl

„Poté, co jsem se převalil přes malou skálu, jsem byl schopen udržet své nohy nad sněhem a vezl jsem se na něm, než jsem se zastavil,“ uvedl Kervin. „Bylo to velmi surreálné. Já byl na místě, ale celý svět kolem mě se hýbal,“ dodal.

Lavinu spustí většinou sami lidé

Když bylo jasné, že je z nejhoršího venku, ujistil Kervin vysílačkou svého kamaráda, že je v pořádku, a následně už uvolnil stavidla vyplavenému adrenalinu a rozkřičel se na všechny strany.

Podle šéfa CAIC (Colorado Avelanche Information Center) Ethana Greena se v 90 procentech případů, kdy musí záchranáři vyjíždět k lidem v lavině, jedná o laviny, které strhli lidé. To je dost pravděpodobně i případ Maurice Kervina.

Pohotoví dobrovolníci vysvobodili snowboardistky z laviny

Koktejl

Se svým parťákem věděli, že riziko laviny existuje, a předtím, než vystoupali na vrchol hory, pečlivě zkoumali sněhové podmínky. „Stejně jako by asi řekl kdokoliv, kdo byl zavalen lavinou, i my jsme si mysleli, že podmínky jsou dobré, i když je teď jasné, že dobré rozhodně nebyly,“ přiznal Kervin.

Nutno však dodat, že na svah se pustil patřičně vybaven vysílačkou i lavinovým batohem, který mu vydatně pomohl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám