Hlavní obsah

Sklípkan se vysvlékl z kůže během pouhých dvou hodin

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud patříte k početné skupině lidí, kterým pohled na osminohá stvoření nedělá dobře, tohle video si radši nepouštějte. Na časosběrném záznamu se totiž ze svého exoskeletu svléká sklípkan Smithův.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sklípkan shodil svůj exoskelet za dvě hodinyVideo: AP

 
Článek

Pro chovatele pavouků je svlékání jedním z nejzajímavějších momentů, které mohou u svých osminohých mazlíčků pozorovat. Tomuto sklípkanovi to trvalo něco málo přes dvě hodiny.

Před začátkem procesu si pavouk připraví pavučinové lůžko, do kterého se položí. Nějakou dobu je neaktivní a laik by si možná mohl myslet, že je mrtvý.

Chvíle zranitelnosti

V tu chvíli však dochází k oddělování starého exoskeletu (vnější kostry) od zbytku těla. Prostor mezi exoskeletem a tělem je poté vyplňován tekutinou, ze které nakonec vznikne kostra nová. Ještě předtím se ale pavouk musí opatrně vysoukat z té staré.

Během tohoto procesu je členovec nejzranitelnější. Nový exoskelet je ještě měkký a pokud by v tu chvíli byl pavouk napaden, neměl by nejmenší šanci se bránit. Občas se stane, že pavouk ve svém starém exoskeletu uvázne. I to má zpravidla za následek smrt.

Oblíbený mazlíček

Sklípkan Smithův obývá úpatí mexického pohoří Sierra Madre del Sur. V rozpětí nohou mohou mít tito sklípkani až šestnáct centimetrů. Snadno je poznáte podle oranžového či červeného lemování na článcích končetin a hřbetním krunýři.

Jedná se o neagresivního pavouka a jeho jed není člověku nebezpečný. I z toho důvodu je velice oblíbený zejména mezi amatérskými chovateli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám