Hlavní obsah

Silně ohrožený chřástal v Přerově budil lidi ze spaní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V části Přerova se k překvapení ornitologů usadil silně ohrožený chřástal polní. Vybral si lokalitu na louce v místní části Penčice, zcela nezvykle u zastavěné části obce. Podle odborníků se přitom tento pták v regionu nevyskytuje. Chřástal na sebe upozornil sám – dva týdny nenechal obyvatele Penčic spát, především za soumraku a v noci totiž vydával opakující se pronikavý zvuk.

Foto: spolek ornitologický Moravský, ČTK

V části Přerova se k překvapení ornitologů usadil silně ohrožený chřástal polní. Vybral si louku v Penčicích, prozradil se pronikavým zvukem.

Článek

Obyvatelé části Penčic se zpočátku domnívali, že jde o výkonnou plašičku, nebo zvuk žab z nedaleké tůně, podobný zvuk však nikdy předtím neslyšeli. Nakonec ho odhalili ornitologové z Moravského ornitologického spolku, kterým lidé poslali pořízenou nahrávku.

Byli na vymření, teď však luňáci terorizují anglické městečko

Koktejl

„Z nahrávky bylo ornitologům ihned jasné, že noční klid v obci ruší chřástal polní. To bylo překvapení i pro ornitology. Protože tento silně ohrožený druh chřástala se na Přerovsku nevyskytuje,“ uvedl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Zalíbila se mu zřejmě obecní louka

Podle ornitologů má tento pták, který je menší než koroptev, nejbližší hnízdiště na vlhkých loukách ve vojenském prostoru Libavá a na horských loukách v Jeseníkách nebo v Hostýnských vrších. Navíc jde o druh, který ubývá i tam, uvedli odborníci.

Střelba i jízda těžkým terénem. Výrobci v Libavé předváděli své obrněnce za miliardy

Domácí

„Hlas chřástala polního je velmi výrazný. Jde o stále se opakující drsné, mechanické a ostře skřehotavé ‚érp-érp‘, pronášené jednou za sekundu, ale stále opakované i několik hodin s krátkými přestávkami,“ doplnil Šafránek.

Obyvatelé vyšli chřástalovi vstříc

Proč se chřástal polní usadil právě v Penčicích, je pro ornitology záhadou. Podle nich jde pravděpodobně o samce, který hledal vhodné hnízdiště a zdejší louka se mu zalíbila i přesto, že se nachází v obci.

Chystáte se s nůžkami na živý plot? Ještě vydržte, ptáci vám za to poděkují

Zahrada

Noční skřehotání prý již ustalo, je tak možné, že se chřástalovi podařilo samičku najít a zahnízdit. Obyvatelé obce řekli, že při sekání okrajů louky spatřili kuřata, chřástalovi ponechali pro jeho hnízdění rozsáhlý neposečený ostrov.

Chřástal polní patří v Evropě k silně ubývajícím druhům. Je ohrožován zejména vyžínáním lučních porostů. Hnízdí přímo na zemi, samci samice záhy opouštějí a hledají následně další partnerky, někdy i značně daleko od místa prvního hnízdění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám