Hlavní obsah

Šachový robot v Moskvě zlomil svému lidskému protivníkovi prst

Nepříjemný incident se odehrál ve čtvrtek na šachovém turnaji v Moskvě během partie mezi sedmiletým chlapcem a robotem s umělou inteligencí. Zařízení s robotickou paží na mladého hráče zaútočilo a zlomilo mu ukazováček, píše server DigitNews.

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Podle organizátorů turnaje v ruské metropoli šlo ze strany robota o „neúmyslný” útok. Sedmiletý chlapec jménem Christopher, který mimochodem patří mezi 30 nejlepších šachistů v Moskvě do devíti let, dle jejich vyjádření pohnul figurkou na šachovnici dříve, než měl, což vyústilo v nestandardní chování robota.

Robotická paže s umělou inteligencí mladého hráče popadla za ukazováček a prst mu silně stiskla. Lidé okolo sice chlapci okamžitě přispěchali na pomoc, následkům ve formě zlomeniny prstu však nezabránili.

„Robot zlomil dítěti prst –⁠ to je samozřejmě špatné. Robota jsme si pronajali, v minulosti byl na mnoha místech, dlouhou dobu, s odborníky. Tohle však operátoři zřejmě přehlédli. Dítě pohnulo figurkou, poté je zapotřebí robotovi nechat časový prostor pro odpověď. Chlapec ale spěchal a robot jej popadl. S robotem nemáme nic společného,” okomentoval situaci prezident moskevské šachové federace Sergej Lazarev.

Číňané vyvinuli miniaturní robotickou rybu, která loví mikroplasty

Věda a školy

„Dítě následující den v turnaji pokračovalo, dohrálo jej v sádře,” dodal Lazarev s tím, že rodiče chlapce nyní přemýšlejí nad podáním žaloby.

„Chtějí kontaktovat státní zastupitelství. Budeme s nimi v kontaktu a pomůžeme jim situaci vyřešit. Operátoři robota by pak zřejmě měli popřemýšlet nad zesílením bezpečnosti, aby se situace v budoucnu neopakovala,” uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám