Hlavní obsah

Číňané vyvinuli miniaturní robotickou rybu, která loví mikroplasty

Peking

Čínští vědci vyvinuli miniaturní černou robotickou rybu, která dokáže lovit mikroplasty. V budoucnu by tak mohla pomoci v boji proti znečištění oceánů. S odkazem na tým ze Sečuánské univerzity o tom informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Čínští vědci vyvinuli miniaturní robotickou rybu, která dokáže lovit mikroplastyVideo: Reuters

 
Článek

Na dotek měkký robot měří jen 1,3 cm a dokáže pohlcovat mikroplasty v mělké vodě. Výzkumníci nyní hledají způsoby, jak by šlo malé roboty využít i v hluboké vodě nejen ke sběru mikroplastů, ale i ke shromažďování informací pro analýzu znečištění oceánů.

Sníme s jídlem i jeho obal? Brněnští výzkumníci vyvíjejí jedlé balení na potraviny

Věda a školy

„Vyvinuli jsme lehkého miniaturizovaného robota. Je navržen tak, že může být využit mnoha způsoby, např. v biomedicíně či při rizikových operacích,” uvedla Jü-jen Wangová, která se na sestrojení robotické ryby podílela.

Zmínila i nápady na možné budoucí využití zařízení – dokonce by prý „mohl být lokalizován do části vašeho těla, aby vám pomohl zbavit se nějaké choroby”, cituje ji Reuters.

Dovede plavat rychlostí skoro 4 cm/s

Černá robotická ryba reaguje na světlo, které jí pomáhá při pohybu. Dovede plavat rychlostí téměř čtyři centimetry za vteřinu, tedy rychleji než většina dosud vyvinutých robotických ryb. Její pohyb mohou vědci ovládat rovněž pomocí světla – a předejít tak střetu s jinými rybami nebo s lodí.

Čističky zhoršují vodu v rybnících, varuje vědec

Domácí

Ryba je schopna absorbovat blízké volně plovoucí kousky znečišťujících látek a „hojit se”, pokud je poškozená.

Japonci chystají „lidský prst“ pro roboty

Svět

Pokud by ji omylem sežrala jiná – skutečná – ryba či jiný živočich, bez obtíží ji stráví, jak ujišťují čínští odborníci. Robotická ryba je totiž vyrobena z polyuretanu, který je navíc biokompatibilní.

Reklama

Výběr článků

Načítám