Hlavní obsah

Rybář v Thajsku našel velrybí výměšek, má hodnotu milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřiašedesátiletému Prachinu Phuekphisutovi se minulou středu podařilo na pláži v thajské provincii Trat nalézt 3,4 kilogramu vážící ambru –⁠ látku, která vzniká v trávicím traktu vorvaňů. Podle odhadů by mohla mít v přepočtu cenu až tři miliony korun, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chudý rybář ke štěstí přišel, našel ceněné velrybí výměškyVideo: Reuters

 
Článek

Phuekphisut se ve středu procházel společně se svými vnoučaty po pláži, když zahlédl objekt, který upoutal jeho pozornost. Netušil, oč se jedná, ale odnesl si ho domů v naději, že by mohl být cenný.

A to se nakonec ukázalo jako skvělý nápad, neboť brzy zjistil, že se jedná o ambru, která se využívá při výrobě parfémů, jejichž výrobci jsou ochotní za vzácný materiál štědře platit.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Chudý rybář ke štěstí přišel, našel ceněné velrybí výměšky.

Čerstvá ambra nepříjemně páchne, postupně však zápach slábne a mění se v příjemné zemité aroma. Látka vzniká v trávicím traktu vorvaně. Podle jedné z hypotéz napomáhá vorvaňům trávit těla krakatic. Podle jiné vedou k produkci ambry právě ostré zobáky krakatic, které poškozují orgány velryby.

Příběh jako z pohádky: Chudý rybář objevil v moři poklad

Koktejl

Phuekphisut svůj nález nejprve zkonzultoval s místní policií, jež mu poskytla kontakt na odborníky, kteří mu pravost ambry potvrdili.

„Hlídal jsem zrovna svá vnoučata, vzal jsem je na pláž, aby se mohla vykoupat. Poté jsem našel velkou hroudu tuku. Když jsem se jí dotkl, byla klouzavá. Také divně zapáchala. Doufal jsem, že by mohla být cenná, a tak jsem ji vzal domů,“ svěřil se Thajec.

Vnoučata vezme na dovolenou 

Phuekphisut si obvykle jako rybář vydělá v přepočtu nějakých šest tisíc korun měsíčně, díky velrybímu výměšku si ale značně přilepší.

Objekt vážící 3,4 kilogramu a měřící 15 centimetrů na šířku a 25 centimetrů na délku totiž může mít doslova závratnou hodnotu. Ta závisí na kvalitě ambry, s přihlédnutím na předešlé případy ji lze ale odhadnout až na tři miliony korun.

Rybářům se podařilo ulovit 270kilogramového jesetera

Koktejl

Nadšený rybář prozradil, že má v plánu ambru prodat a za vydělané peníze vzít svá vnoučata na zahraniční dovolenou. Zbytek peněz chce odložit stranou a v budoucnu je použít pro studium vnoučat na univerzitě.

Reklama

Výběr článků

Načítám