Hlavní obsah

Ryba s lidským „obličejem” ohromila turisty

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupinku turistů u města Kchun-ming na jihozápadě Číny zaujala zajímavě zbarvená ryba, která si to zamířila ke břehu. Ty, kteří ji pozorovali, ohromilo zbarvení nápadně připomínající lidský obličej.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zbarvení kapra připomínalo lidský obličejVideo: AP

 
Článek

Video pořízené v úterý 5. listopadu se okamžitě stalo hitem sociálních sítí. Na záběrech je obyčejný kapr, jeho zbarvení však nápadně připomíná lidský obličej. „Podívejte, z ryby se stala víla, má lidský obličej,“ uvedla s nadsázkou autorka videa.

Přisuzování lidských vlastností, chování či podoby neživým objektům, rostlinám či zvířatům se nazývá antropomorfismus. Díky němu můžeme vidět lidské tváře ve tvaru mraků, postavy v podivně tvarovaném kmenu či třeba právě obličej na hlavě kapra.

V případě chování často přisuzujeme zvířatům nevědomky lidské vlastnosti, které však s opravdovým chováním zvířat nemají co do činění.

Štěně vypadá jako vůdce třetí říše

Koktejl

Sklony k antropomorfismu provázejí člověka celou jeho historii a zřejmě provázet i nadále budou. Proč tomu tak je, nebylo definitivně potvrzeno. Většina vědeckých studií však předpokládá, že se jedná o „vedlejší efekt“ našeho vnímání okolního světa.

Náš mozek je vybaven kognitivními mechanismy tak, aby dokázal zpracovat projevy sociálního chování ostatních a dokázal rychle číst výrazy obličeje či řeč těla. Pokud objekt či zvíře vykazuje podobné znaky jako člověk, máme tendence mu lidské vlastnosti či podobu přiřadit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám