Hlavní obsah

Rubikova kostka baví svět už 45 let

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Ernö Rubik (75), maďarský sochař, architekt, designér a vynálezce, podal před 45 lety žádost o patent na legendární mechanický hlavolam, který nese jeho jméno – Rubikova kostka.

Foto: Karmann Daniel, ČTK

Ernö Rubik

Článek

Původně měla sloužit jeho studentům na Vysoké škole užitého umění v Budapešti jako učební pomůcka při cvičení trojrozměrné představivosti. Po celém světě se jí prodalo přes 350 milionů kusů.

Rubik podal žádost o patent 30. ledna 1975 a třídimenzionální mechanický hlavolam se původně jmenoval kouzelná kostka. Patent úřady uznaly koncem roku 1977 a svůj současný název Rubikova kostka získal hlavolam definitivně až v roce 1980.

Kostku sestavenou z barevných čtverců je možné otáčet kolem tří os, čímž je možné dosáhnout až čtyřiceti tří miliard barevných kombinací.

První oficiální mistrovství světa ve skládání kostky se konalo v roce 1982 v Budapešti. Vítěz ji tehdy složil za 22,95 vteřiny. V současnosti platný světový rekord je pod čtyřmi vteřinami.

Italský umělec vyrábí portréty z Rubikových kostek

Muži

Spokojený vynálezce

„Moc mě těší, že kostka si nachází stále nové fanoušky a takříkajíc nestárne. Mladá generace z ní má stejnou radost jako generace jejich dědů,“ řekl před časem Rubik, který jinak nerad poskytuje rozhovory. Na otázku, zda nepřipravuje další geniální hlavolam, se vynálezce usmál s tím, že to není jeho cílem. „Podívejte se: kdo jednou získá titul mistra světa, zůstává mistrem světa, i když v příštím roce získá titul někdo jiný,“ dodal.

Navzdory tomuto názoru představil Rubik ještě dalších několik hlavolamů, ale ani jeden nedosáhl takového věhlasu jako kostka.

„Za ta léta se svět změnil, ale kostka je stále populární,“ dodává spokojeně maďarský vynálezce a přiznává, že když se snažil své dílko poprvé složit, trvalo mu to měsíc.

Na soutěži skládají Rubikovu kostku poslepu, jednou rukou či nohama

Koktejl

Pronikla do klipů i do Hollywoodu  

Kostku vyhlásili v letech 1980 až 1981 hračkou roku v Německu, ve Francii a ve Velké Británii.

Do své sbírky stavebnictví a designu ji zařadilo Muzeum moderního umění v New Yorku. Zahrála si v několika hollywoodských filmech – namátkou ve snímcích Zmizení, Armageddon, Hele, vole, kde mám káru? – a do svých videoklipů ji zařadili kupříkladu britští hudební giganti Spice Girls či Genesis.

Po celém světě vznikly kluby a sdružení Rubikovy kostky. Zájemci mohou na YouTubu nalézt přes čtyřicet tisíc návodů na složení nebo použít „vychytanou“ aplikaci.

Do Ramalláhu se sjeli milovníci Rubikovy kostky

Koktejl

Reklama

Související témata:

Související články

Do Ramalláhu se sjeli milovníci Rubikovy kostky

Šikovné ruce, rychlé prsty, devět různých typů Rubikových kostek a 88 soutěžících. Tak vypadalo mistrovství v řešení tohoto světoznámého hlavolamu, které se...

Výběr článků

Načítám