Hlavní obsah

Rio patří karnevalu

CNN, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIO DE JANIERO

V pátek začala v brazilském Rio de Janeiru týdenní karnevalová euforie, která potrvá až do Popeleční středy. Ulice, parky a bary města se promění na taneční parket, který ovládne rytmus samby.

Foto: Zdeněk Kolář

Startovní památeční fotografie, průvod se začal řadit u místní hasičárny.

Článek

Krédem letošního karnevalu je zapomeňte na násilí a bavte se. V posledním týdnu se do sebe v Riu pustily drogové gangy, které se nejen střílely, ale také zapalovaly autobusy. V pohotovosti bylo na 16 tisíc policistů. V době karnevalu budou proto pomáhat udržet pořádek v ulicích ještě vojáci, celkem třicet tisíc ozbrojenců.

Brazílie však očekává, že násilnosti neodradí místní fanoušky ani turisty. V sobotu se čeká v ulicích Ria 400 tisíc lidí, z toho 40 tisíc zahraničních turistů. Nejprestižnější částí karnevalu je pondělní a úterní přehlídka čtrnácti nejpřednějších souborů - škol samby - na rijském stadionu sambodromo. Každý má na čtyři tisíce okostýmovaných tanečníků a bubeníků. Své kvality musí prokázat během osmdesáti minut.

Karneval je národní slavností., kvůli níž jsou uzavřeny banky i obchody

Reklama

Související témata:

Související články

Brazilské krásky vykoupily silikon

Zatímco Češi stojí hodinové fronty leda tak před obchody s levnou elektronikou, v Brazílii se v těchto dnech nedostatkovým zbožím číslo jedna stal silikon....

Rytmus samby zase ovládne Rio

Poslední únorový den propukne v brazilském Rio de Janeiro týdenní karnevalová euforie. Ulice, parky a bary města se promění na taneční parket, který ovládne...

Výběr článků

Načítám