Hlavní obsah

Rytmus samby zase ovládne Rio

Novinky, Alexandr Petrželka
RIO DE JANIERO

Poslední únorový den propukne v brazilském Rio de Janeiro týdenní karnevalová euforie. Ulice, parky a bary města se promění na taneční parket, který ovládne rytmus samby.

Foto: Martin Šalek

Výtěžek z dražby pokaždé umožní přispět charitativním domům v Praze 6 pomáhajících starým či postiženým spoluobčanům.

Článek

Zatím však Rio bylo policejním městem - poté, co se do sebe pustily počátkem týdne drogové gangy, postavila policie do pohotovosti na 16 tisíc mužů. "Situace je pod kontrolou," prohlásil šéf vojenské policie v Riu plukovník Renato Hottz. "Rio má ale 650 favel," připomenul ministr státu Rio de Janeiro pro bezpečnost Josias Quintal. Násilí vzplálo i v Sao Paulu, kde se střetli přívrženci soupeřících karnevalových týmů.

Brazílie však očekává, že násilnosti neodradí ani místní fanoušky, ani 400 tisíc zahraničních turistů od účasti na svátku samby. Nejprestižnější částí karnevalu je oficiální přehlídka jednotlivých souborů - škol samby - na rijském stadionu sambodromo. Každou noc tu budou defilovat stovky tanečníků s kapelami a alegorickými vozy a soutěžit o titul nejlepší školy. Poslední roky se mezi požadovanými kritérii objevil i počet tanečníků.

Nákladná prezentace

Školy, většinou vázané na městské čtvrti, však mají vlastních tanečníků nedostatek, a proto je možné si účast v souboru koupit a najmout odpovídající fantasías - kostýmy. Není to levná záležitost a platí, že nejspořejší kostým patří k nejdražším. Žen, toužících po možnosti předvést své tělo na vrcholu alegorického vozu, je však mezi zámožnými dostatek.

Krátkodobí sambistas se většinou rekrutují z Ria, ale nechybí ani Brazilci z jiných měst a dokonce ani cizinci. Cariocas, pravověrní obyvatelé Ria, však na karnevalové turisty žehrají - kvůli nim se někdejší spontánní svátek otroků stává, alespoň v jeho oficiálním vrcholu, stále více záležitostí organizované show, kde rozhodují peníze.

Tradice na předměstí

Ten původní karneval však v Riu přesto zůstává. Soustřeďuje se do periferií, na pláže, pouliční bary a do parků. Tam se také začíná vracet chorinho, vytlačené z karnevalů rytmičtější sambou ve 30. a 40. letech.

Reklama

Související témata:

Související články

Brazilské krásky vykoupily silikon

Zatímco Češi stojí hodinové fronty leda tak před obchody s levnou elektronikou, v Brazílii se v těchto dnech nedostatkovým zbožím číslo jedna stal silikon....

Výběr článků

Načítám