Hlavní obsah

Římskou bustu nevyčíslitelné hodnoty koupila žena v bazaru za pár stovek

Cesty uměleckých děl jsou nevyzpytatelné. Tak by se dal popsat ve zkratce příběh busty Sexta Pompeia vytvořené v prvním století před naším letopočtem. Naposledy totiž byla před svým znovuobjevením spatřena v Německu ve 40. letech, pak se našla před vypuknutím koronavirové pandemie v americkém Texasu. Média o příběhu sochy informovala v neděli.

Foto: San Antonio Museum of Art

Socha Sexta Pompeia má podle historiků nevyčíslitelnou hodnotu.

Článek

Když v roce 2018 Laura Youngová koupila zajímavou bustu z obchodu s použitým zbožím v texaském Austinu za 35 dolarů (830 korun), doufala, že za tou soškou bude něco víc, než se na první pohled zdálo.

„Když jsem se na ni podívala zblízka na slunci, tak vypadala vážně staře,“ přiznala se Texasanka, která zároveň prohledala internet, aby zjistila, že antické římské sochy vypadají dost podobně jako ta, kterou si pořídila.

Socha, která jen tak stála na zahradě, má hodnotu téměř čtvrt miliardy

Koktejl

A skutečně, nakonec se po mnoha zkoumáních zjistilo, že socha, kterou má Američanka doma, je busta Sexta Pompeia, vojevůdce a politika, nejmladšího syna Pompeia Velikého, muže, který z Hispánie bojoval proti Juliu Caesarovi, aby nakonec skončil v zajetí Marca Titia, který ho nechal bez soudu popravit jako piráta, aby se zavděčil Marku Antoniovi.

Návrat do Německa

V současné době se tak busta nachází v Muzeu umění v San Antoniu, odkud posléze poputuje do Pompejana. Právě odtud totiž busta naposledy zmizela. Pompejanum je idealizovaná replika římské vily v německém Aschaffenburgu v Bavorsku. Toto „muzeum“ bylo založené králem Ludvíkem I. ve 40. letech 18. století.

Jeden z největších pokladů římských mincí vykopali jezevci

Koktejl

Jak přesně se busta z Německa do Ameriky dostala, není úplně jasné. Poslední fotografie se datují do 40. let 20. století. V Aschaffenburgu ovšem byla během studené války americká vojenská základna, takže je pravděpodobné, že právě některý z vojáků Sexta Pompeia odvezl přes oceán.

Po dlouhém dohadování, které zabralo několik let, došlo nakonec k dohodě, která slibuje návrat busty do Pompejana na květen 2023.

„Byla to složitá jednání, celou tu dobu byl u mě v obýváku a já si ho oblíbila, ale nakonec jsem ráda, když ho vidím v muzeu, kam patří víc než ke mně domů,“ přiznala pro BBC Laura Youngová.

Reklama

Výběr článků

Načítám