Hlavní obsah

Socha, která jen tak stála na zahradě, má hodnotu téměř čtvrt miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si před dvaceti lety kupoval britský pár za 5000 liber (necelých 150 tisíc korun) zahradní sochu, netušili ani jeden, že se jedná o tak vzácný kus. Až po letech se dozvěděli, že jde o dílo vytvořené představitelem italského klasicismu Antoniem Canovou a že hodnota uměleckého díla je osm milionů liber (více než 237 milionů korun).

Foto: Profimedia.cz

Ztracená socha slavného sochaře stála jen tak na zahradě.

Článek

Socha Ležící Magdalény je jedním z posledních děl slavného italského mistra Canovy. V roce 1819 ho zakoupil Lord Liverpool za 1200 guinejí, v přepočtu na dnešní měnu by to odpovídalo sumě 110 tisíc liber, tedy více než třem milionům korun.

Turista poničil 200 let starou sochu při pořizování fotky

Cestování

Dvacet let po smrti Lorda Liverpoola jeho rodina dílo prodala. Postupně se pak střídali různí majitelé.

Spekulovalo se, že socha padla za oběť požáru, ale vážnější újmě se evidentně vyhnula. Po dalším přeprodávání nakonec skončila v bazarovém prodeji s cenovkou 5000 liber, aby následně ozdobila zahradu svých současných majitelů.

Archeologové objevili kus paže „Jičínské venuše“

Věda a školy

Pár, který si nepřál zveřejnit jméno, po nějaké době pojal podezření, že by socha mohla být trochu víc než jen pěkná zahradní dekorace, a pozval si na prověření experta. „Je neuvěřitelné, že po desetiletích pátrání se tahle Canovova socha našla,“ řekl Mario Guderzo, specialista na Canovovo dílo.

Obnova mramorové sochy, která předešlým zacházením poněkud utrpěla, byla svěřena do rukou zkušených restaurátorů. Majitelé, kteří chtějí dát sochu do aukce, jež se má konat v červenci, se mohou těšit na veliké jmění.

Reklama

Výběr článků

Načítám